‘7 December’ zal de naam dezer divisie luiden, omdat in Mijn reden van 7 december 1942 de grondslagen zijn neergelegd voor een nieuwe verhouding tussen de delen des Rijks onderling en binnen die delen zelve. Deze grondslagen zijn: herstel van recht en veiligheid en vernieuwing in vrij overleg.
(H.M. Koningin Wilhelmina tijdens haar rede voor het front van de 1e Divisie 7 December te Assen, donderdag 29 augustus 1946)
De eerste Divisie ‘7 December’ werd in 1946 naar de Oost gezonden om aldaar de rust, orde en veiligheid te herstellen. Nederland was van plan om langs de geleidelijke weg een grotere zelfstandigheid te geven, echter het uitroepen van de onafhankelijke Republiek Indonesia, twee dagen na de Japanse capitulatie, versnelde dit.
Elk jaar, op of rond 7 december, worden deze mannen herdacht. Sinds 2006 is het monument ‘7 December Divisie’ geplaatst op de Oranjekazerne van de 11 luchtmobiele Brigade Schaarsbergen. De tradities zijn per 1 januari 2004 overgenomen door de 11 Luchtmobiele Brigade (AALST) ‘7 December’ evenals het schouderembleem. De militairen van 11 LMB hebben de letters ‘EM’ op hun schouder, wat staat voor ‘Expeditionaire Macht’.
Elk jaar komen de steeds ouder wordende maten van weleer, de sobats bij elkaar. Elk jaar worden dat er minder. Mannen die huis en haard hebben verlaten om hun dienstplicht te vervullen in een onbekend land, met een onbekende cultuur en te vechten tegen een ongekende vijand.
Brigade-Generaal Van Wiggen memoreerde in zijn openingstoespraak dat de uitzendingen nu in personele aantallen niet te vergelijken zijn met de uitzending van deze mannen op leeftijd. En gelukkig zijn de slachtoffers ook niet meer in die aantallen.
Een van de toehoorders van de openingsspeech van de Commandant 11 LMB was de inmiddels 90-jarige Luitenant-Generaal der Artillerie bd Ted Meines. Deze ging in zijn vurige speech in op de ontvangst van de militairen na hun terugkomst in Nederland. Er was inmiddels een andere politieke wind in ons land gaan waaien en was hun tijd in de Oost iets waar men liever niet meer over sprak. De veteranen hebben voor hun erkenning en waardering moeten knokken. De generaal was blij dat de militairen die nu terugkomen een warmere ontvangst krijgen.
Als eerste legde Generaal Van Wiggen een krans. De krans namens C-LAS werd gelegd door Generaal-Majoor Van Uhm.
Leave a Reply