Hoewel de heroïek van de commando’s nog steeds tot de verbeelding spreekt, loopt het in Roosendaal allesbehalve storm met aspirant-commando’s die uit het juiste hout gesneden zijn. Tijd dus voor actie. Daarom lanceerden de groene baretten samen met het Dienstencentrum Werving en Selectie in Amsterdam op 18 augustus voor het eerst een officiële wervingscampagne “Wat zijn jouw Special Forces”. Om de juiste mensen te interesseren voor de taken die de commando van nu moet kunnen uitvoeren wordt de nadruk in deze campagne niet zo zeer gelegd op het fysieke, maar meer op het cognitieve, ofwel het denkvermogen van de commando.
Kapitein Louis, hoofd van bureau Werving, Selectie en Communicatie Korps Commandotroepen, ofwel KCT in het kort, is samen met sergeant Jeroen en sergeant Bart van hetzelfde bureau verantwoordelijk voor dit initiatief dat met behulp van campagnemanager Robbie Bax van het Dienstencentrum Werving & Selectie in Amsterdam, tot stand is gekomen.
Samen geven ze tekst en uitleg over de allereerste wervingscampagne van het elitekorps dat in vier realistische video’s het werk van de operators van heel dichtbij toont. “De meeste opnames hiervoor zijn op locatie van de Amerikaanse Tier One Group (T1G) in Crittenden County, Arkansas gedraaid en het eindproduct is te zien op National Geographic,” zegt Louis. “Tevens zijn er commercials gemaakt, variërend in tijd, die te zien zijn op RTL 4 en 7, SBS 6, Veronica, MTV, Fox, National Geographic-, Discovery- en Comedy Channel. Er is een speciale bioscoopversie van 90 seconden gemaakt voor de filmtheaters die vertoond zal worden voorafgaand aan de film ‘a most wanted man’.”
Hoog opgeleide mensen bereiken
In de vier KCT video’s is te zien hoe een groep commando’s ingezet wordt voor een Hostage Release operation (HRO). De verhaallijnen zijn gericht op de 4 basis-specialismes van de commando’s. De groep bestaat uit een Sniper, een Medic, een Comspec (communicatiespecialist) en een Demspec (demolitiespecialist). Het scenario is dat in een Afrikaans land een Nederlands gezin, bestaande uit een man van 55 jaar, een vrouw van 49 jaar en een dochter van 19 jaar, in gijzeling gehouden worden. De commando’s worden per parachute vanaf grote hoogte ingezet om het gezin te bevrijden. Zo wordt viermaal dezelfde verhaallijn aangehouden, waarbij telkens wordt ingezoomd op een van de specialismen, en dan vooral op de acties die in het veld plaatsvinden en waaruit naar voren komt voor welke beslissingen een commando kan komen te staan. “Doel is om onder de doelgroep een juist beeld weg te zetten van wat er daadwerkelijk onder die groene baret zit. En daarnaast aan het publiek te laten zien wie wij zijn, wat wij doen en hoe complex het vaak is wat wij doen. Op deze manier moeten wij de juiste, hoog opgeleide mensen kunnen bereiken en interesseren voor het KCT “, aldus Louis.
SOF-Medic
Sniper:
Demspec:
Comspec:
Wat zou jij doen?
De filmpjes geven een uniek kijkje in het werk van de commando’s. Hij wordt geconfronteerd met problemen tijdens de operatie, waarbij hij vakinhoudelijke afwegingen en soms ook morele keuzes moet maken. Als voorbeeld raakt in de videoclip van de medic als verhaallijn, de tolk gewond en moet de hij een beslissing nemen wat hij met de gewonde tolk doet: Laat hij hem(verzorgd, met de nodige medicatie) achter? Neemt hij hem mee, wat een last is. Of blaast hij de operatie af? Bij dit keuzemoment wordt de kijker betrokken en wordt de vraag gesteld: “Wat zou jij doen?”, om duidelijk te maken dat de man in het veld zelf moet kunnen beslissen en dat vaak ook nog onder druk en snel moet doen. Het moeten nemen van beslissingen komt in elke videoclip met de verschillend specialismes terug. “De beslissingen zijn automatismen in ons systeem van denken,” zegt sergeant Bart daarover. “Acties van commando’s in het veld kunnen op hoog niveau gevolgen hebben.”
Met scherp schieten
“Wie wij zijn, wat wij doen en wat ons zo uniek maakt moest in de clips te zien zijn. Daarbij is voor het tot stand komen intensief samengewerkt met reclamebureau Steam, onlinebureau Maximum en mediabureau Starcom”. Met Robbie Bax hebben zij samen een plan uitgedacht met een strategie waarbij uiteindelijk een concept op tafel is gekomen. Nadat door defensie een budget was toegekend is er een filmploeg afgereisd naar Memphis Tennessee in de USA waarbij de 103 Commandotroepencompagnie heeft gefigureerd voor de film. T1G heeft daar alle faciliteiten voorhanden om realistisch te werken. Een Afghan village dat overeenkomt met een Afrikaanse omgeving met gebouwen. Daar kan de sniper met scherp schieten zonder dat hij zich op een schietbaan bevindt en er kan met demolitie gewerkt worden om deuren uit een gebouw te blazen. De groep is vanaf grote hoogte uit een C130 gesprongen. Daarbij zijn er opnames gemaakt in het vliegtuig, tijdens de vrije val, vanuit een PC7 en op de grond. In totaal zijn er voor de 4 x 4 minuten durende video zo’n 100 uren film geschoten. Buiten de korte commercials worden de 4 minuten clips 4 weken lang (week 34 t/m 37) in totaal 53 maal uitgezonden. In oktober zal dit zich nogmaals 4 weken herhalen.
Nu zou je haast geneigd zijn dat het werk van een commando toch geen toelichting behoeft. Wie wil er nou immers niet zo’n stoere baan?
Louis: “Aan interesse inderdaad geen gebrek. De crux zit hem in het feit dat velen wel commando willen zijn, maar niet de bereidheid hebben om het ook echt te worden. Diegenen haken dus al snel na de kennismakingsdagen af. Daarnaast doen een hoop spookverhalen de ronde over het KCT. Moet je een sportieve God zijn om het te halen? Nee, de opleiding is weliswaar zeer zwaar, maar is er niet op gericht om een cursist te laten uitvallen. We leiden al sinds 1942 mensen op dus we weten hoe belangrijk een goede opbouw in de fysieke en mentale belasting is. Ook zoiets: bij het KCT heb je geen sociaal leven. Onzin! Ja, je bent veel op pad voor opleidingen, oefeningen en missies. Dat is inherent aan dit vak. Je traint niet bij de besten om vervolgens niet te worden ingezet. Maar ook in Roosendaal is ruimte voor verlof en flexibele werktijden. Het KCT beseft dat dit werk z’n tol eist van het thuisfront. Daarom betrekken we de achterban actief bij activiteiten en is er een goed vangnet.”
Commando’s gaan dus niet als Rambo vurend voorwaarts. Als wie dan wel?
Robbie: “Met deze campagne willen we het beroepsbeeld bijstellen. Denk eerder aan een slimme, tanige langeafstandsloper dan aan een gespierde krachtpatser. De commando is een soort MacGyver: iemand met zeer veel vakkennis. Hun vakmanschap is wat deze mannen pas echt bijzonder maakt. We willen mensen aanspreken die wellicht overwegen om commando te worden.”
Louis: “Men weet niet wat het KCT doet, welke persoonseigenschappen belangrijk zijn of wat we van de commando vragen. Dat stoere imago stellen we met deze campagne bij. In de video’s zien we voor welke vakinhoudelijke en morele keuzes commando’s soms worden gesteld. Aan de kijker steeds de vraag: wat zou jij doen? Waarom is dat?”
Robbie: “Van andere campagnes weten we: betrek de doelgroep er actief bij, ga dicht op hun belevingswereld zitten. Daarom hebben we op werkenbijdefensie.nl/commando een experience-omgeving gemaakt waar geïnteresseerden hun eigen Special Forces kunnen ontdekken.” Ook hiervan is het uiteindelijke doel om jonge hoogopgeleide mensen te bewegen zich aan te melden.
Voor wie zich na het zien van de campagne nog steeds afvraagt of hij aan het profiel voldoet: wat zien jullie graag?
Louis: “Onze ideale kandidaat is hoog opgeleid, liefst ook nog technisch én mentaal hard. Zowel burgers, ook wel ‘spijkerbroeken’ door ons genoemd, als militairen zijn welkom. Een gezonde geest en lichaam en een juiste instelling zijn natuurlijk wel een vereiste. Alleen diegenen die echt willen, halen de eindstreep.”
Het KCT voert speciale operaties uit, veelal in gebieden die niet onder controle staan van eigen eenheden. Operaties met een strategisch of tactisch belang. Het KCT is een unieke eenheid waarop een beroep gedaan wordt voor onder andere een HRO, en is de enige eenheid van de krijgsmacht die dit in het buitenland doet. Daarbij kan zij gebruik maken van een evenzo unieke inzetmethode zoals parachutespringen vanaf zeer grote hoogte.
Volgens kapitein Louis is het de eerste keer dat er een strategisch onderlegde wervingscampagne voor het KCT is gemaakt. “Achter de campagne zit een strategie waarbij voor burgers het juiste beeld moet worden overgebracht van commando’s om de doelgroep te bereiken.”
Tot januari 2016 nodig: 60 SF operators , waaronder met name ploegcommandanten (officieren)
Aantal opleidingen per jaar: 2
Laatste baretuitreiking (11 juli) leverde 19 commando’s op (van de 65 cursisten)
Uitval elementaire commando-opleiding (ECO): 60 á 70%.
Uitval voortgezette commando-opleiding (VCO): 10 á 15%
Leave a Reply