Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Elbit Systems.
Op de vliegbasis Woensdrecht begint voor kandidaat-vliegers van de Koninklijke Luchtmacht het vliegerleven echt. In de EMVO (Elementaire Militaire Vlieger Opleiding) worden de eerste kneepjes van het militair vliegerschap bijgebracht en wordt gekeken of de kandidaten alles in zich hebben om bijvoorbeeld jachtvlieger te kunnen worden. Dat doen ze op het Pilatus PC-7 lesvliegtuig dat bij de Koninklijke Luchtmacht sinds 1989 in dienst is. In 2027 zijn de vliegtuigen 38 jaar oud en aan het einde van hun vliegleven. Eind vorig jaar is door Defensie aangegeven nog voor die tijd de initiële vliegeropleiding te willen moderniseren en de PC-7’s te vervangen.
Met de zogenoemde A-brief informeerde de staatssecretaris de Tweede Kamer over de voorgenomen “Vervanging Initiële Vliegeropleidingscapaciteit”. In de brief worden een aantal punten aangehaald die volgens Defensie essentieel zijn. Het nieuwe lesvliegtuig moet zowel eenvoudige als militaire vliegeigenschappen hebben, eenvoudig te bedienen en te vliegen zijn en voldoende evaluatiemogelijkheden bieden voor de instructeur. Daarnaast moeten er voor het opleidingsdeel op de grond hoogwaardige ICT-middelen zijn ter ondersteuning van de grondlessen en een (vlucht-) simulator voor een hoog leerrendement als de leerling echt gaat vliegen, aldus de behoeftestelling.
In de A-brief worden door Defensie alle opties opengehouden. Alles tussen de eigen aanschaf van nieuwe vliegtuigen en leermiddelen tot het compleet uitbesteden van de initiële vliegeropleiding aan de industrie of verregaande samenwerking met internationale partners. In ieder geval eist Defensie zeggenschap over de invulling van het opleidingsprogramma en actieve betrokkenheid van Nederlands kaderpersoneel bij de ontwikkeling van de eigen leerling-vliegers. Voor het totale project trekt Defensie tussen de 100 miljoen en 250 miljoen euro uit.
Request for Information
Het project moet worden uitgevoerd tussen nu en 2026. In 2027 zijn tenslotte de PC-7’s niet meer inzetbaar. Op dit moment loopt er een zogenoemde Request for Information (RFI) bij de industrie. Hierbij kunnen bedrijven aangeven wat zij te bieden hebben in dit project. Het Ministerie van Economische Zaken kijkt hier samen met Defensie naar de mogelijke inbreng van de nationale industrie. Begin 2022 zal de Staatssecretaris van Defensie met een B-brief komen met daarin de uitkomsten van de onderzoeksfase. Er zal niet worden gekozen voor oplossingen die nog ontwikkeld moeten worden maar alleen commercial / military off-the-shelf. Dus is er geen vervolgonderzoeksfase (C-fase) nodig. De verwervingsvoorbereidingsfase (D-fase) zal dus direct op de B-fase volgen.
Het lijkt onwaarschijnlijk dat Defensie zal kiezen voor de eigen aanschaf van nieuwe vliegtuigen en leermiddelen. Voor zo’n traditionele aanpak zijn de budgetten tegenwoordig niet meer toereikend. Ook het compleet uitbesteden van opleidingscapaciteit bij de industrie ligt niet voor de hand. Er zal eerder voor een combinatie worden gekozen. Dan levert de industrie de middelen en onderhoudt en verzorgt Defensie zelf de opleiding met eigen instructeurs. Dat waarborgt de kwaliteit van de opleiding. Ook worden de risico’s gespreid als het gaat om de middelen als er daarvoor prestatiecontracten worden afgesloten met de industrie. Denk bijvoorbeeld aan het te leveren minimale aantal beschikbare vlieguren en het aantal beschikbare vliegtuigen.
Toekomst
Wij spraken met Shai Louk over hoe Elbit Systems de toekomst ziet voor de Nederlandse initiële vliegeropleiding. Shai is business development director van Elbit Systems’ aerospace divisie. Elbit heeft op dit vlak al jaren ervaring door hun samenwerking met onder meer de Israëlische luchtmacht. In drie verschillende programma’s levert Elbit, meestal gezamenlijk met andere bedrijven, de vliegtuigen en/of het onderhoud, de logistieke ondersteuning en de bijbehorende simulatie en trainingstechnologie. Zo ondersteunt het bedrijf de elementaire, basis en voortgezette fases van diverse militaire vliegeropleidingen met bijvoorbeeld Grob G-120A/TP, Beechcraft T-6A/C en Leonardo M-346 trainingsvliegtuigen. Waar het het opleiden van toekomstige helikoptervliegers betreft maakt Elbit gebruik van de Bell 206 en Leonardo’s AW119. Dit alles wordt ondersteund door moderne simulators, planning en debriefing systemen en computer based training op de grond. Ook worden er geavanceerde embedded virtual avionics gebruikt, in het vliegtuig dus.
Shai Louk legt uit waarom Elbit een goede kandidaat zou kunnen zijn voor het vervangingsprogramma. “Wij hebben al veel ervaring met het outsourcen, en niet alleen in Israël. We leveren een compleet servicepakket. Indien geselecteerd voor het leveren en in stand houden, komen wij natuurlijk snel over de brug met de vliegtuigen die door de Luchtmacht zijn uitgekozen. En we garanderen een bijzonder hoge beschikbaarheid. Wij kunnen dat dankzij onze ervaring met andere klanten. Maar ook door onze partnerschappen wereldwijd met diverse leveranciers van vliegtuigen en de bijbehorende toeleveringsketen.”
Beschikbaarheid
Shai vervolgt: “Een hoge beschikbaarheid is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat een adequate doorstroom van studenten wordt ondersteund. Het is belangrijk om de grootte van de vloot zo te kiezen dat een hoge beschikbaarheid van vliegtuigen wordt gegarandeerd. Maar de uitdaging is om tegelijkertijd de aanschaf- en opstartkosten tot een minimum te beperken. De vlootomvang die Elbit voorstaat is bepaald aan de hand van gedetailleerde modellering van het volledige bereik aan operationele en onderhoudsfactoren. Deze weerspiegelt dan ook de aanzienlijke ervaring die wij de afgelopen 10 jaar hebben opgedaan als het gaat om het exploiteren van soortgelijke opleidingsvliegtuigen en bijbehorende technologie. Let wel, hierbij worden jaarlijks meer dan 50.000 vlieguren gemaakt. De gedetailleerde kennis die we intussen hebben over de onderhoudscycli van dergelijke vliegtuigen in combinatie met een efficiënt exploitatiemodel brengt ons tot een vlootomvang die de vereiste output zal leveren en betaalbaar is.”
In al hun programma’s levert Elbit in ieder geval de logistiek en het onderhoud van de vliegtuigen. De diverse luchtmachten leveren zelf de instructeurs en het opleidingsprogramma. “Door onze samenwerking met leveranciers te optimaliseren en door jarenlange ervaring met de gebruikte platformen zijn wij in staat de output voor wat betreft het aantal vlieguren te maximaliseren” legt Shai uit.
Komt al het logistieke, service en onderhoudspersoneel dan van Elbit? “Wij werken graag met lokale bedrijven”, verteld Shai. “Elbit heeft dan in feite de hoofdverantwoordelijkheid en werkt samen met lokale partners. Daar delen wij de expertise die ons bedrijf in al die jaren heeft opgebouwd.
UKMFTS
Sinds vijf jaar beheert en onderhoud Elbit in het Verenigd Koninkrijk met succes het fixed wing gedeelte van UKMFTS (United Kingdom Military Flight Training System). Ze doet dat in een joint venture onder de naam Affinity met het Amerikaanse bedrijf KBR. Affinity heeft daarbij de vliegtuigtypes geselecteerd en geoptimaliseerd om zo een kosteneffectief trainingsprogramma op te zetten. Dat houdt rekening met de moderne, operationele vliegtuigtypes zoals de F-35 die de leerlingen later zullen gaan vliegen. Leerling-vliegers beginnen hier op de Grob G-120TP, om daarna door te gaan op de T-6C Texan. Voor vliegers die naar meermotorige vliegtuigen gaan wordt de Embraer Phenom 100 ingezet.
Onlangs heeft Elbit ook het contract gewonnen voor het opnieuw opzetten van de Griekse vliegeropleiding. Daarvoor zal het de reeds in dienst zijnde vloot van T-6 Texans gaan ondersteunen en nieuwe Leonardo M-346 straaltrainers leveren. Naast de vliegtuigen gaat Elbit ook via een netwerk gekoppelde vliegsimulatoren leveren en verschillende Ground Based Training Stations (GBTS) voor de grondopleiding. Ook Elbit’s vooruitstrevende Embedded Virtual Avionics (EVA) technologie behoort tot het pakket voor Griekenland.
Zelfs als de klant een ander platform kiest dan waar Elbit ervaring mee heeft, hoeft dat geen probleem te zijn volgens Shai. “We werken wereldwijd al met twaalf verschillende typen, bijna 200 vliegtuigen in totaal. Maar de logistieke uitdagingen zijn hetzelfde. Kortom, onze ervaring zorgt voor een betaalbare, flexibele, low risk aanpak om zo de beste service te kunnen leveren aan onze klanten.”
Voor aanvullende informatie, bezoek: https://elbitsystems.com/, volg op Twitter of bezoek de officiële Facebook, Youtube en LinkedIn kanalen.
Leave a Reply