De United States Air Force (USAF) zal nog veel langer moeten wachten voor hun gloednieuwe tankervliegtuigen operationeel worden. Twaalf jaar na de eerste keuze wordt nu bekend dat het nog drie jaar duurt voordat Boeing alle problemen heeft opgelost. En die problemen zijn fors.
Remote Vision System
Een maand geleden maakte de Amerikaanse Luchtmacht bekend de reeds geleverde KC-46A Pegasus tankervliegtuigen alleen in absolute noodgevallen zal inzetten voor tanken in de lucht. Meerdere problemen noopte hiertoe, de voornaamste die met het complexe Remote Vision System (RVS). Dit systeem lijkt op het 3d-camerasysteem in onze eigen KDC-10. Boomoperators gebruiken het RVS om de vulpijp te koppelen met de ontvangende vliegtuigen.
Brandstof
Nu is er een veel serieuzer probleem bij gekomen. Het brandstof systeem van de KC-46’s lekt namelijk, en niet zo een klein beetje ook. Al in juli 2019 was het lekken ontdekt maar niet als een serieus probleem onderkent. Nu is een zogenoemd ‘Category 1′ gebrek. Een ander Category 1 gebrek betreft de vrachthaken in de cabine vloer. Fabrikant Boeing zal al deze problemen moeten oplossen zonder extra kosten voor de Amerikaanse overheid. Boeing heeft tegenover Defense News verklaart het brandstoflek-probleem al in zeven van de zestien toestellen waarin het was geconstateerd te hebben opgelost. Er zijn sinds januari 2019 al dertig KC-46A’s afgeleverd.
Het probleem met het RVS is zo groot dat de USAF heeft gezegd dat het de KC-46 vloot niet zal gebruiken voor dagelijkse tanker inzet en ook niet in oorlogsgebied. Dit totdat Boeing het hele RVS systeem onder handen heeft genomen. Door onder andere het Coronavirus kan het wel tot 2023 duren voordat het probleem is opgelost.
Het niet kunnen inzetten van de KC-46 heeft grote consequenties voor het budget. Dit jaar moeten er volgens planning zestien KC-10 Extenders en dertien KC-135 Stratotankers uit dienst worden genomen en vervangen door de nieuwe toestellen.
Verwervingstraject
Het hele vervangings-traject heeft nog al wat voeten in de aarde gehad. In 2001 zou de USAF 100 KC-767 toestellen leasen van Boeing. Dat leasen werd als problematisch en verspilling gezien door de Senaat. Boeing en het Amerikaanse ministerie van Defensie sloten een deal om tachtig tankers te kopen en twintig toch te leasen. Het project werd bevroren in 2003 toen na onderzoek een hoge ambtenaar in het aankoopproces schuldig werd bevonden van corruptie. Zij werkte ondertussen bij Boeing.
Twaalf jaar geleden maakt de USAF de nieuwe keuze voor een nieuwe tankervloot bekend. Ze kozen toen voor de KC-45 van EADS/Northrop Grumman. In feite was dit een versie van de Airbus A330MRTT (Multi Role Tanker Transport). Ook dat zette kwaad bloed in de Verenigde Staten. Na een nieuwe ronde kwam Boeing in 2011 als winnaar uit de bus met de KC-46, gebaseerd op hun civiele 767. En die wordt dus nu geplaagd met problemen. Dat terwijl de Australische Luchtmacht als sinds 2011 met de KC-30A/A330MRTT vliegt.
Leave a Reply