“Als je de communicatie controleert, dan domineer je de operatie”. Aan het woord is majoor Peter, commandant van de CEMA-compagnie die volgende week wordt opgericht. CEMA staat voor ‘Cyber & Electro Magnetic Activities’. In het noord-Groningse oefendorp Marnehuizen experimenteert de majoor met een aantal van zijn cyberspecialisten samen met infanteristen van 13 Lichte Brigade met een TIMT, een Tactical Information Manoeuvre Team. Na afloop van de demo sprak ik met de majoor.
“Wij hebben twee taakstellingen”, vertelt de majoor. “Enerzijds is dat cyber als effect brengen bij een tactische eenheid. Anderzijds is dat het verhogen van de digitale weerbaarheid bij tactische eenheden. Wij zijn een operationele, tactische eenheid die ook uitgezonden kan worden.” De compagnie bestaat uit zowel militairen als burgers. Maar burgers mogen niet worden ingezet bij militaire operaties in uitzendgebieden. “Wij kunnen burgers die werken bij operationele eenheden tijdelijk militariseren”, legt de majoor uit. “Dan gaan de burgers bij een daadwerkelijke militaire operatie mee als militair en zijn ze ook als zodanig herkenbaar. Nu bij een oefening gaan ze gewoon mee als burger.”
Elektronica
Voor het TIMT-experiment is een gedeelte van het oefendorp Marnehuizen voorzien van normale, alledaagse elektronische spullen. Spullen die je tegenwoordig in elk huis aantreft. Laptops, computers, bewakingscamera’s, routers voor een wifi-netwerk. De huizen worden bewoond en de bewoners hebben mobiele telefoons. Al deze elektronica kan niet alleen een bedreiging zijn voor militairen, denk aan de camera’s, maar biedt ook kansen om de informatiepositie te verbeteren. Door een TIMT samen te stellen uit infanteristen en cyber-specialisten, maar ook gedrags-deskundigen en analisten, kan er een completer beeld worden geschetst van een omgeving die veel verder gaat dan wat er met het blote oog zichtbaar is.
“Wat wij doen in het TIMT-project is onderzoeken, kijken hoe wij met behulp van CEMA ondersteunend kunnen zijn aan de manoeuvre. Daar bouwen wij zelf apparaten zoals de CSDD voor. Dat staat voor CEMA Sense & Drop Device. Die kunnen een digitale terreinanalyse doen. Wij kunnen dan apparaten van de tegenstander die iets uitzenden in kaart brengen. Denk aan wifi-routers en mobiele telefoons die ze bij zich dragen. Wij proberen op een passieve manier zoveel mogelijk informatie over die apparaten te verzamelen waaronder de locatie. Dat levert heel veel goede informatie op voor de manoeuvre-eenheid. Wij kunnen bijvoorbeeld in het digitale domein zien waar een goed gecamoufleerde vijand zit omdat die zendende apparatuur bij zich heeft. Wat wij hier nu trainen is zowel de fysieke als digitale terreinanalyse, en straks ook een cognitieve analyse, goed in kaart te brengen”, legt de majoor uit.
Offensief
“Als we een goede beeldopbouw hebben willen we natuurlijk een stap verder. Dan gaan we naar cyber als offensieve effectenbrenger. Dat betekent dat we digitale infrastructuren van onze opponent gaan gebruiken in ons voordeel”. Als voorbeeld gebruikt de majoor een simpele bewakingscamera. Als die ergens hangt zal de eenheid die een instap moet doen in een gebouw daar al rekening mee moeten houden en een andere toegang kiezen. “Maar zouden wij die camera onschadelijk kunnen maken door het wifi-signaal te storen als dat er is? Nog mooier is als we het hele wifi-netwerk waar die camera aan verbonden is kunnen overnemen. Dat kunnen we de camera misschien bijsturen of in ons voordeel gebruiken”, legt de majoor uit.
Digitale instap
Dat alles kost natuurlijk wel tijd. Maar als er genoeg tijd is dan kan er nog veel meer. “Dan kunnen wij vooraf een digitale instap doen door in te breken in het wifi-netwerk. Dan kunnen we op zoek gaan naar namen, verbonden apparaten, gebruikersprofielen.” Hieruit valt veel af te leiden. Hoeveel mensen zijn er normaliter in en rond het object, Zijn er patronen zichtbaar door het gebruik van de diverse elektronische apparaten. Alles om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van het object en de tegenstander en daarmee de manoeuvre-eenheid te ondersteunen tijdens de werkelijk instap.
“Bij het TIMT is dat vooral offensief georiënteerd. Hoe kunnen wij CEMA gebruiken als effectenbrenger binnen dat optreden. Maar dat werkt twee kanten op. De militairen hier beseffen heel goed dat als wij dit kunnen, en dat zien en ervaren ze ook, ze op een andere manier het gevechtsveld in moeten gaan. Ze zullen dan de smartwatches en mobiele telefoons niet meer meenemen”, concludeert de majoor. “Wij hebben een offensieve taak maar ook zeker een defensieve taak bij andere eenheden om ze op een hoger bewustzijn-niveau te krijgen”.
Leave a Reply