Wat doe je tegen een aanval van een drone of tegen een aanval van een hele zwerm drones. Blijkt dat dit toch lastiger is dan wij misschien verwachten. Er zijn wel een aantal bedrijven die oplossingen bieden tegen een enkele drone maar een zogenoemde “swarm”, daar zijn we nog niet tegen op gewassen. Maar met al die verschillende bedrijven, hoe laat je hun producten communiceren met de diverse detectie en waarschuwingssystem die er binnen de diverse defensieorganisaties zijn? Om hier een oplossing voor te vinden draaide er op de voormalige luchtmachtbasis De Peel de oefening TIE21.
Command & Control
Deze NAVO-oefening, een Technical Interoperability Exercise 2021 (TIE21), werd georganiseerd door het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) op haar thuisbasis, de Lt-Gen Bestkazerne in Vreedepeel. Diverse NAVO-lidstaten brachten hun Command & Control systemen naar Nederland om daar samen met een groot aantal bedrijven oplossingen te zoeken voor het samenwerken van de diverse systemen. Op deze manier moet er uiteindelijk een waterdicht systeem komen waarbij drones gedetecteerd kunnen worden, dit doorgegeven kan worden aan een luchtverdedigingseenheid en vervolgens kan worden geneutraliseerd of vernietigd.
Sensoren
Verspreid over het terrein langs de oude startbaan stonden een groot aantal sensoren voor het detecteren en volgens van drones. Een groot deel was van de industrie maar ook het DGLC liet zicht niet onbetuigd met een compleet UAS-detectiesysteem. (Unmanned Aerial System). Dat bestaat uit diverse draagbare Squire-radarsystemen en een geavanceerd Discus-camerasysteem. Ook en zogenoemde tethered-drone werd ingezet. De drone, voorzien van een camerasysteem zit met een kabel vast aan een grondstation en kan zo van een vaste positie beelden doorgeven aan het commandocentrum.
Goedkoop
Tegen grote vliegende objecten als helikopters, vliegtuigen en zelfs (intercontinentale ballistische) raketten heeft Nederland een prima defensie. Van de schouder of Fennek afgevuurde Stingers tot aan de imposante Patriot. Tegen drones is het een heel ander verhaal. Op dit moment is er een gat in de luchtverdediging. Het grootste probleem is het formaat. Drones zijn over het algemeen klein en zeer wendbaar. En tegen een drone van een paar honderd euro een raket van een tienduizenden euro’s in te zetten is niet echt effectief. Dat is een strijd die je nooit kunt winnen op die manier. We kunnen simpelweg niet genoeg raketten aanschaffen.
Storen
Toch werden er enkele effectieve systemen gedemonstreerd. Een daarvan was een stoorzender waarmee het signaal dat de drone van afstand bestuurd wegdrukt. De meeste drones zullen dan of automatisch terugvliegen naar hun startpunt of meteen landen. In dat laatste geval kan je dus opgescheept zitten met een drone met een potentieel gevaarlijke lading op een plek waar je die niet wil hebben. Beter is het dan om de drone in de lucht te vangen met een net afgevuurd door een eigen drone. Je hebt dan de mogelijkheid de gevangen drone op een plek neet te zetten die geen gevaar oplevert. Maar in beide gevallen hebben we het over de dreiging van een enkele drone.
Swarm
Maar wat als je tegenstander een hele ‘swarm’ drones op je afstuurt? Daar is op dit moment nog geen afdoende oplossong voor. Een commercieel bedrijf, dat normaal gesproken prachtige lichtshows in de avond geeft met tientallen drones tegelijk, liet zien hoe imposant meer dan 250 drones eruit zien. Het was meteen ook duidelijk dat met het blote oog zelfs zo een aantal vrij lastig is te zien. De techniek om zulk grote aantallen drones een voorgeprogrammeerde voorstelling te laten geven is commercieel beschikbaar en relatief simpel aan te passen. Je kunt de drones alles laten doen wat jij wilt.
Oefening TIE21 zet binnen de NAVO een stap in de goede richting. Samenwerking tussen bedrijven en militaire organisaties om te zorgen dat er een waterdicht counter-UAS systeem komt.
Meer lezen over het DGLC? Ga naar de website van Defensie.
Leave a Reply