Na de SOP en de SOUT fases is het voor de deelnemers van de MSOF-opleiding nu tijd voor de BMM. Dit staat voor Basis Maritieme Module en heeft alles te maken met werken in en op het water. Dit gedeelte van de opleiding moet haast wel de harten van de mariniers sneller doen kloppen. Eindelijk mogen ze weer heel veel tijd in en rond de zee doorbrengen. Het feit dat dit gedeelte van de opleiding altijd in de winter valt mag de pret niet drukken.
Voor de BMM worden de cursisten begeleid door de instructeurs van de Defensie Duikschool (DDS) in Den Helder. Daar zwaait als tweede man adjudant der mariniers Eric de scepter over de opleidingseenheid speciale operaties .
“Als voorbereiding hebben alle cursisten het Vaarbewijs 1 gehaald. Dat was hun eigen pakkie-an. Hier beginnen ze met een week rubberbootopleiding. Op Texel leren ze varen met de LCRM (Landing Craft Rubber Motorised)”, vertelt Eric. “Ze leren dan de basis van navigeren en het zogenaamde ‘plakken; , het tegen een andere varende boot kleven zodat er mensen kunnen overstappen.” Kapitein der Mariniers Dennis, commandant MSOF-opleiding vult aan: “Na een week zijn ze rubberbootbestuurder. De normale LCRM opleiding duurt twee weken en als je die afrondt ben je officieel LCRM bestuurder. Deze opleiding is er alleen voor mariniers en gaat verder in op navigatie, branding varen en omslaan op open zee.” Vanaf de MSOF-opleiding in 2013 zit de hele LCRM-opleiding van twee weken in het programma.
“Het is een druk programma”, vertelt Dennis verder. “Zo leren ze als advanced forces een strandverkenning uit te voeren. Hierbij brengen ze alles in kaart wat van belang is voor de hoofdmacht. Denk daarbij aan de staat van het strand zelf, maar ook eventuele posities van tegenstanders. Datzelfde doen ze met havenverkenning. Ze doen dan met een boot of oppervlaktezwemmend, of een combinatie.” Duiken is het terrein van de Kikvorsmannen van het NLMARSOF.
“Verder staan er heli-ops rond maritieme objecten op het programma. Fastropen (het langs een touw afdalen vanuit een helikopter), spyriggen (hangend met een hele ploeg aan een touw onder een helikopter) en een zogenaamde softduck (vanuit een laaghangende helikopter een opgerolde rubberboot in het water gooien en er dan achteraan springen, de boot in orde maken en wegvaren) komen aan de orde.”
MARSOF (Maritieme Special Operations Forces) maken gebruik van onderzeeboten om ongezien dicht bij hun doel te komen. Ook dit aspect komt aan bod. “In submarine-ops leren de cursisten het zogenaamde ‘floating on – floating off’, waarbij ze met een rubberboot een link-up met een onderzeeboot maken aan de oppervlakte en daar de rubberboot moeten opbergen of ontplooien.”
“Een groot deel van deze fase wordt besteed aan Maritieme Counter Terrorism (MCT)”, vertelt Eric. “Hier leren ze weer veel nieuwe procedures. Er wordt veel gezwommen en leren ze vanuit een boot en vanuit het water aan boord te gaan van vaartuigen. Dat doen ze of met een HOP (Hook on Pole, een lange stok met aan het einde een haak en een lijn of lichte ladder) of een Airlauncher waarmee een haak en een lijn omhoog geschoten kan worden. Eenmaal aan boord moet er tactisch worden verplaatst naar het zwaartepunt. Iets dat anders is op een schip dan in een gebouw.”
Tijdens de BMM moeten er ook nog een aantal proeven worden afgelegd. Zo moet er veertig kilometer worden afgelegd in een kajak, en dat binnen acht uur. Ook moet er nog drie kilometer worden gezwommen en daarna een loshangende ladder van tien meter worden beklommen. En dat dan binnen twee uur.
Afsluiting van de MSOF-opleiding is de anderhalve week durende eindoefening. “Het kader speelt dan de operations cell die de orders uitgeeft. De rest zullen de cursisten geheel zelfstandig moeten uitvoeren”, vertelt Dennis. “We kijken alleen aan de rand van de oefening mee en grijpen alleen maar in als de veiligheid in het geding is. Het is voor de mannen een bevestiging van alles wat ze geleerd hebben en ze ervaren hoe het is om zelfstandig een operatie te moeten plannen en uitvoeren. De kwaliteit van de mannen uitte zich tijdens deze eindoefening in het feit dat de directe leiding van de teams in handen was van een korporaal. Deze was van alle cursisten de hoogste in rang. Als dank voor zijn inzet en het feit dat hij gedurende de gehele opleiding bovengemiddeld heeft gepresenteerd, werd hij door zijn mede-cursisten uitgeroepen tot best-man van de opleiding.”
Met de uitreiking van de certificaten in het bijzijn van familie en vrienden kwam er een einde aan de MSOF-opleiding 2012. De MARSOF community van het Korps Mariniers is 26 operators rijker. Zij maken zich op voor een vervolgopleiding om zich verder te bekwamen in een specialistisch stukje SOF-werk.
Beelden van de opleiding gemaakt door instructeurs.
Dutch Defence Press wil aan het einde van deze serie artikelen iedereen bedanken die dit heeft mogelijk gemaakt. De cursisten, de instructeurs en kaderleden van de MSOF-opleiding voor het faciliteren en Marinevoorlichting voor het verlenen van toestemming. Zonder hen was dit niet mogelijk geweest.
5 Comments
Radja
3 april 2013 at 14:15Ontzettend mooie serie artikelen, echt perfect !
Goede informatie en ontzettend mooie en zeker zeldzame foto’s die je op geen enkele andere site ziet ! Geweldig
Rinus
3 april 2013 at 15:49Mooi artikel, zeer goed 10
Paradijsvogel Marinier Veteraan
3 april 2013 at 18:39Onder de indruk van deze opleiding.
Als je dit afgerond hebt behoor je tot de besten in de wereld.
QPO
Marten Slump
5 april 2013 at 21:39Zeker een mooi artikel. Ik schrok alleen wel van foto 19. Als die beste man zo zijn wapen afvuurt heeft hij zijn duim in de kamer zitten.
John Cheese
14 april 2013 at 19:36Top! Zeer mooie repo!