De Vereniging Infanterie Officieren (VIO) kan terugkijken op een geslaagd symposium, dat op 20 november werd gehost door het Korps Commandotroepen (KCT). Gastvrij stelde het korps de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal hiervoor open. Doel van het symposium was leden van de vereniging inzage te geven in het KCT als de Special Forces eenheid van de Koninklijke Landmacht. Het kostte de vereniging weinig moeite om de 150 beschikbare plekken gevuld te krijgen. Zoals verwacht waren het met name jonge en veelal nog actief dienende officieren die ingeschreven hadden. Maar ook reservisten en oud-officieren mengden zich onder hen. De VIO sluit daarmee een jaar – waar het onderwerp Special Forces als een rode draad door heen liep – in stijl af.
Zelden vind je in open bronnen informatie over de activiteiten van het keurkorps van de landmacht. Eenvoudig vanwege het feit dat over het algemeen geen informatie wordt vrijgegeven om de veiligheid van het personeel en de opdrachten niet in gevaar te brengen. Toch is het de VIO gelukt om in het afgelopen jaar in nauwe samenwerking met het KCT een aantal artikelen met betrekking tot deze elite-eenheid te publiceren in de ‘Infanterie’, het vakblad van de vereniging. De onderwerpen varieerden van de in Afghanistan opgedane operationele ervaringen tot de toekomstige ontwikkelingen van Nederlandse Special Forces op weg naar 2025. Uit de artikelen blijkt welke belangrijke rol de vorming van de special forces operator heeft en is duidelijk geworden dat de kernwaarden van het KCT geen abstracte termen zijn maar dat deze reeds in de opleiding worden geconcretiseerd. Een 9,5 is immers niet goed genoeg. Het kan altijd beter. Het moet een 10 worden. Uit de diversiteit van de onderwerpen blijkt nog eens hoe veelzijdig het KCT is.
Veel leden van de VIO kennen de nagenoeg continue operationele inzet van het KCT vaak uit eigen waarneming tijdens uitzendingen. Maar niet iedereen is zich bewust dat naast het realiseren van de eigen opleiding en training ook door KCT zelf wordt voorzien in benodigde kennis voor beleidsvorming, doctrinaire ontwikkelingen en behoeftestellingen. Binnen de Nederlandse krijgsmacht is dit een unieke concentratie binnen een relatief kleine eenheid van doorgaans gescheiden taken. Kennisname van deze artikelen over Special Forces heeft ongetwijfeld de vakbekwaamheid en professionaliteit van de leden al bevorderd, waarmee aan een primaire doelstelling van de VIO is voldaan. Dit SF symposium bood de leden daarnaast echter ook een unieke kans om deze kennis te complementeren met een blik achter de schermen bij het KCT.
Onder leiding van de dagvoorzitter kapitein Dimitri begon de dag van het symposium met een rustige opstart met de ontvangst van vele infanteristen, luchtmobiel, licht, en pantserinfanterie, actief en gepensioneerd. Dimitri gaf vervolgens een korte inkijk in het programma van het symposium. Deze bestond uit een gemêleerde mix van interessante briefings en demonstraties. Waarbij met name kolonel Jan Swillens, commandant KCT, de toeschouwers in de zaal aan zijn lippen kluisterde met een boeiende presentatie over de ‘past, present and future’ van het KCT. Vooral de actuele operationele inzet, opleiding & training en toekomstige ontwikkelingen hebben daarbij de nodige aandacht gekregen. Maar ook de Special Forces vanuit een internationaal perspectief en met name het internationaal samenwerken kwamen daarbij aan bod.
Daarna wist majoor Sven, commandant 105 Commandotroepencompagnie (Cotrcie), de aandacht van de zaal vast te houden door zijn ervaringen te delen als commandant van de eerste rotatie van 1 (NLD) Special Operations Land Task Group (SOLTG) ‘Scorpion’ in Mali. Deze speciaal samengestelde eenheid houdt zich daar primair bezig met het vergaren en/of analyseren van cruciale inlichtingen om de plaatselijke stabilisatiemissie van de Verenigde Naties, ofwel Mission des Nations Unies au Mali (MINUSMA) te voorzien van strategische Situational Awareness. Later op de dag was er zelfs de mogelijk tot het stellen van vragen aan de Nederlandse commandant Special Operations Plannings- and Liaison Element op het HQ van MINUSMA in Bamako en de commandant van 104 Cotrcie, dat nu de kern vormt van de tweede rotatie in Mali. Hiervoor werd een directe video teleconferentie verbinding met Gao in Mali tot stand gebracht.
Naast deze boeiende inhoudelijke briefings werd het symposium ook ondersteund door presentaties van een groot aantal bedrijven uit de defensie-industrie. Zij waren door ‘Green Paper Association’ voor deze dag benaderd omdat ze een link hebben met het thema Special Forces. Tijdens een presentatieblok, ofwel zogenoemde pitches, in de zaal van een minuut vertelden ze het publiek wie ze waren, welke product ze maken en waarom dat relevant is voor ‘Special Operation Forces’. Ze nodigden hiermee het publiek als het ware uit om vooral bij hun informatiestand langs te komen om de nieuwste technologische ontwikkelingen, soms om van te kwijlen maar ook vaak erg handig, te komen bekijken. Met als resultaat dat iedereen daar massaal gehoor aan heeft gegeven.
Door de aanwezigheid van deze bedrijven was een goede uitwisseling van relevante informatie met de defensie-industrie mogelijk. De aanwezigheid van het nieuwe tactisch voertuig voor het KCT, het ‘Air Transportable Tactical Vehicle’ (ATTV) dat momenteel door de Defensie Materieel Organisatie rigoureus op de pijnbank wordt gelegd, was voor velen uit het publiek een unieke gelegenheid die je normaal niet snel tegenkomt. Het meeste bekijks trok echter de demonstratie met een momenteel in opleiding zijnde dual-purpose ‘Military Working Dog’, die uiteindelijk onverschrokken zijn vlijmscherpe tanden in de beschermende kleding zette van een pakwerker.
Al met al werd het een bijzonder geslaagde en geanimeerde bijeenkomst. Na een dag verdieping over het onderwerp Special Forces kwam er een eind aan het symposium. Uit de woorden van commandant KCT bleek dat eenieder zeer tevreden was over de opzet, de aanpak, de locatie en de gekozen dag. Uiteraard is er bij een symposium als deze ook altijd een secundaire doelstelling, namelijk het informeel bijeenzijn. Iedereen heeft het druk en als je je dan toch een dag hebt los gewurmd van je dagelijkse werk om op een andere manier met je vak bezig te zijn, is het mooi meegenomen als je ook nog leuk met oude bekenden bij kunt praten. Geheel rolbevestigend had het KCT aansluitend nog een verrassing in petto. Iedere deelnemer kreeg met het uitreiken van het officiële reünieboek van het KCT ‘Callsign Nassau’ een meer dan lezenswaardig aandenken aan deze dag. Een dag die op infanteriewijze werd afgesloten met een borrel en een culinair bij het jaargetijde passend stamppotbuffet. Doelstelling van de VIO bereikt, vakkennis delen, een kijk op doorontwikkeling van materiaal en kameraadschap binnen de infanterie.
Foto impressie van de dag zelf:
1 Comment
Lorenzo
6 december 2014 at 09:52Ik persoonlijk hou niet van de jas KCT de foto, kunt u mij vertellen of dit de regulerende jas?