In de deur verschijnt een zwaarbewapend figuur. Behoedzaam wordt de lange gang gescand op een dreiging. Twee doffe knallen klinken als de schutter een tegenstander aan het andere einde van de gang uitschakelt. Snel betreedt het aanvalsteam de gang en stelt zich op bij de eerste deur. Snel wordt de deur een stukje geopend en wordt er een zogenaamde ‘noise’ naar binnen gegooid. Een oogverblindende lichtflits en een oorverdovende knal volgen. Meteen gaat de deur helemaal open en ontplooit het team zich in de kamer. Gewapende tegenstanders worden met gericht vuur uitgeschakeld. Snel wordt de kamer gecontroleerd op gevaar terwijl het team zich al weer opstelt bij de volgende deur.
De deur wordt geopend en dit keer wordt voorzichtig de ruimte achter de deur bekeken. Ook nu worden gewapende tegenstanders uitgeschakeld voor het team de ruimte betreedt. Deze acties volgen elkaar op totdat het team alle kamers heeft ingenomen en doorzocht. Nadat het resultaat via de radio is doorgegeven komt het team naar buiten. In de sneeuw bespreekt de instructeur, die de hele tijd met het team is meegelopen, de acties met de teamleden. De mariniers van de MSOF-opleiding hebben er weer een actie opzitten en mogen terug naar de verwarmde ruimte waar ze zich kunnen voorbereiden op de volgende trainingsactie.
Plaats van handeling is het Duitse Wildflecken. Hier staat een speciale schietbaan waar met scherp 360 graden rond kan worden geschoten. De opzet van deze speciale schietbaan is bijzonder simpel. Een berm van zeven meter hoog rond het schiethuis beschermd de omgeving van de ‘Reitstalle’. De ‘Reitstalle’ zelf is niet meer dan een op poten staand dak van ongeveer 15 bij 30 meter. De kamers zijn opgebouwd uit triplex platen met echte deuren. Door lossen panelen te verschuiven kunnen de instructeurs de ruimtes aanpassen.
Wat hoger op de heuvel staat de ‘Saloon’ Hier kan 180 graden met scherp worden geschoten en kan met explosieven worden gewerkt. De voorkant is opgetrokken uit spoorwegbielzen. De ruimtes op de twee verdiepingen zijn ook hier van triplex platen opgebouwd. Eenheden die op dit niveau met scherpe munitie willen trainen zijn aangewezen op schietbanen zoals deze. Helaas zijn deze in Nederland niet aanwezig en daarom verplaatsen de eenheden een aantal keer per jaar naar voornamelijk Duitse schietbanen zoals deze in Wildflecken.
Na de SOP-fase (Standard Operating Procedures) zijn de mariniers in de MSOF-opleiding beland in de SOUT-fase van de opleiding. SOUT staat voor Special Operations in Urban Terrain oftewel Speciale Operaties in Verstedelijkt Gebied. Dit gaat een stuk verder dan de standaard Operaties in Verstedelijkt Gebied (OVG) die elke militair in zijn initiële opleiding krijgt aangeleerd. “Als SOF-eenheid ben je veel meer op jezelf aangewezen”, vertelt sergeant Jeroen die verantwoordelijk is voor deze fase van de opleiding. “Als klein element werk je vaak zonder steun. Je zult hier je procedures op moeten afstemmen.” In deze SOUT fase leren ze bijvoorbeeld hoe ze een zogenaamde ‘stronghold’ moeten inrichten in een gebouw. Je moet in staat zijn jezelf met een paar man kunnen verdedigen tegen een overmacht, aangezien je niet altijd directe steun hebt van andere eenheden of assets. Ook werken SOF-eenheden met geavanceerdere middelen. “Die vergen veel meer training. Denk daarbij aan nachtzicht, dempers op de wapens, communicatiemiddelen”, gaat Jeroen verder.
De vijf weken durende SOUT-fase is opgedeeld in delen. De eerste twee weken staan in het teken van schieten met de Glock 17 en de Heckler&Koch HK-416 waarbij de cursisten naar een hoger niveau worden getild.
Naast de theorie over de psychologie van het schieten staan de weken in het teken van het dynamisch operationeel schieten. “Het is geen gaatjes maken”, verklaard Jeroen. “Het gaat om schieten vanachter allerlei obstakels, het werken in een buddy-team en al verplaatsend vuren. We vormen hier ook de basis voor de NIO-opleiding (Nationale Interventie Opleiding) die leden van de UIM (Unit Interventie Mariniers) moeten volgen.”
De volgende twee weken staan in het teken van de tactiek en wordt er geoefend in onder andere Oostdorp. “Elke keer krijgen ze nieuwe procedures, zoals hoe om te gaan met IED’s (Improvised Explosive Device) en tegenstanders met bomvesten. Ook komen de binnen de NATO SOF-eenheden standaard procedures met betrekking tot het zuiveren van ruimtes aan bod”, verteld Jeroen verder. “We bouwen steeds meer uit. De vijfde week in Wildflecken komt daar ook de dynamische entry bij, het binnendringen met gebruik van explosieven. In de SOP-fase hebben ze hier al kennis mee gemaakt op de Genieschool in Reek. Verder komen er veel zaken uit de SOP-fase terug zoals het aanvragen van vuursteun. Deze hele week is een proeve van bekwaamheid. Hier moeten ze dus laten zien dat ze het kunnen. Na deze fase zijn de mannen basis-inzetbaar in het ‘groene’ SOF werk”, geeft Jeroen aan.
Volgend jaar zal de SOUT-fase worden uitgebreid met een zesde week. Dit kan omdat de mobility week uit de SOP-fase wordt gehaald. Het werken met voertuigen komt namelijk uitgebreid aan bod als eenheden op uitzending gaan en wordt niet aangemerkt als basis vaardigheid. “Door de zesde week kunnen we vaker iets doen in oefenvorm. Ook kunnen we de cursisten verder laten kennismaken met nachtzicht apparatuur. In de basis is nog veel meer mogelijk. Met die zesde week kunnen we de mannen opleiden tot voorbij de grens van basis-inzetbaar”, concludeert Jeroen.
De mannen zijn dan al wel ‘groen’ inzetbaar, klaar zijn ze allerminst. Voor de volgende vijf weken zal de duikschool in Den Helder hun thuis zijn als ze de Basis Maritieme Module (BMM) doorlopen. Hier gaan ze alles leren over SOF-inzet vanuit en vanaf het water. Hierover in een volgend artikel meer.
2 Comments
Radja
12 februari 2013 at 18:55Perfect gedaan !
Waardevolle informatie met prachtige foto’s die een mooie sfeer in zich hebben en veel actie laten zien van specialisten pur sang .
david swan
23 maart 2013 at 15:29Hello,
Thank you for an excellent site , have you any plans to do any more articles on the UIM
thank you