Wat meteen opvalt? Het enorme verschil in formaat. Naast de splinternieuwe Scania Gryphus 8×8 valt de oude, trouwe DAF YA-4442 4-tonner in het niet. En toch is de een de vervanger van de ander. Als ze naast elkaar in de omruilstraat staan wordt dat duidelijk. De DAF ziet er uitgeleefd uit. De bijna veertig jaar dienst straalt er vanaf. De verweerde verflaag steekt scherp af tegen de egale, matte groene jas van de Gryphus. Een tijdperk komt langzaam tot een einde.
Vanaf deze week worden de nieuwe Scania Gryphus 8×8 vrachtwagens verstrekt aan de eenheden. Dat gaat gebeuren op Legerplaats Stroe waar in een loods de Defensie Uitleen Organisatie (DUO) een heuse omruilstraat heeft ingericht. Hier worden tegelijk de oude DAF 4-tonners ingenomen en de nieuwe Scania Gryphus in gebruik genomen. Chauffeurs rijden aan de ene kant hun oude werkpaard naar binnen om na een kwartier aan de andere kant met een splinternieuwe truck de loods te verlaten. Efficiënt maar toch met een vertrouwd tintje. Het clipboard met afvinklijst zorgt ervoor dat de oude spullen zoals EHBO-kistjes, startkabels en dergelijke allemaal netjes worden ingeleverd en de nieuwe spullen aanwezig zijn.
Jaren
Dit proces zal de komende jaren een dagelijks terugkerend ritueel zijn op Legerplaats Stroe. Op een groot parkeerterrein vlakbij de loods staan rijen Scania’s te wachten op hun nieuwe eigenaren. Scania assembleert in Zwolle tachtig vrachtwagens per maand voor Defensie. In Stroe worden er dan nog communicatieapparatuur ingebouwd en wordt het systeem compleet gemaakt met de opbouw. De Britse firma Marchall Land Systems bouwt sinds 2019 ongeveer twintig gespecialiseerde containers per maand. In totaal zal Marshall ongeveer 1600 gespecialiseerde containers bouwen, van commandopost tot werkplaats. Het aantal varianten is ondertussen meer dan vijfendertig.
De Gryphus is modulair opgebouwd. Scania levert de voertuigen af met een draagsysteem dat geschikt is voor 10-voet en 20-voet containers. Andere leveranciers, waaronder Marshall, leveren de achteropbouw in deze zelfde standaard maten. De eenheid die bijvoorbeeld een DAF YAP voor personeelsvervoer inlevert krijgt er dus een Gryphus 8×8 met een personeelsvervoer-opbouw voor terug. In geval van noodzaak kan die opbouw makkelijk worden verwijderd en er een andere opbouw voor in de plaats teruggezet worden.
DVOW
De meer dan 2800 Scania Gryphus voertuigen en de Marshall containers zijn onderdeel van het grote project Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen (DVOW). Hieronder vallen ook de levering van nieuwe lichte voertuigen voor de Luchtmobiele Brigade en de nieuwe gepantserde Iveco MTV (Medium Tactical Vehicle) welke onlangs werd onthuld. Maar ook de al volledig ingestroomde Volkswagen Amarok is daar onderdeel van. De operationele eenheden van alle krijgsmachtdelen zullen de komende vijf jaar hun oude 4-tonners in Stroe gaan omruilen. Voor elke ingeleverde DAF krijgen ze een Scania in dezelfde configuratie terug.
Comfort
Het verschil tussen de beide vrachtwagens is niet alleen van buiten zichtbaar. Ook in de geveerde cabine is het een wereld van verschil. Een in alle standen verstelbare, ergonomische bestuurdersstoel is er een. Het grote dashboard stelt de chauffeur in staat om alle systemen in de gaten te houden en te bedienen. Een achteruitrijcamera zorgt voor meer veiligheid maar een grote gele sticker maant nog steeds tot gidsen. Een radio behoort nu tot de standaard uitrusting. Achter de chauffeur en bijrijder is ruimte zat voor de militaire radio’s en andere (communicatie) apparatuur. Het geluidsniveau is aanzienlijk comfortabeler, evenals het rijcomfort. “Het is even wennen”, zegt een van de chauffeurs als we naar het oefenterrein rijden. “Je kunt zo veel instellen. Alleen al de differentiëlen hebben al meerdere standen. Je komt echt in elk terrein vooruit”.
Prestatie
“Wat belangrijk is binnen het programma DVOW is dat we samenwerkingscontracten hebben met de leveranciers voor de instandhouding”, verteld kolonel Ron Hamelink. Hij is programmamanager DVOW bij de Defensie Materieel Organisatie (DMO). “We hebben een prestatiecontract afgesloten met de meeste leveranciers om te zorgen dat zij die systemen in stand houden in een samenwerkingsvorm. Dat kan in vredestijd betekenen dat bijvoorbeeld Scania een deel van het onderhoud uitvoert in hun eigen werkplaatsen en dat er een supervisor van Scania in onze werkplaatsen rondloopt om toezicht te houden op onze monteurs. Scania leidt onze monteurs ook op. Dat is een fantastisch mooie vorm om te zorgen dat onze beschikbaarheid hoog blijft.”
Met de instroom van de Scania Gryphus maakt Defensie een hele grote stap. De nostalgische 4-tonner zal de komende jaren steeds minder te zien zijn. De mobiliteit van de operationele eenheden in het veld krijgt een enorme boost. En als we het beste voor hebben met onze militairen is dat het enige dat telt.
Defensie heeft voor de inzet in conflictgebieden rond de driehonderd gepantserde cabines aangeschaft. Mocht het nodig zijn kunnen de standaard cabines vrij eenvoudig worden vervangen door deze zwaardere gepantserde cabines. De eersten zullen dit jaar worden afegleverd.
Leave a Reply