Persbericht | Automatisch vertaald
Een modern land kan worden afgemeten aan het beschermingsniveau dat een regering haar bevolking kan bieden in geval van noodsituaties en natuurrampen. Dit is vooral belangrijk wanneer klimatologische en omgevingsomstandigheden moeilijk en soms extreem zijn. Dit is het geval voor Noorwegen, dat zijn technologische investeringen in de helikoptersector heeft bevestigd met 16 nieuwe Leonardo AW101 zoek- en reddingsvliegtuigen voor langeafstands- en maritieme operaties.
In ons artikel uit 2007 nemen wij u mee naar de Noorse reddingshelikopters van 330 Squadron. De AW101 vervangt de Sea King die al heel wat jaren vliegt. https://www.dutchdefencepress.com/vi-redder-liv/
Lange afstanden vliegen in de poolcirkel, temperaturen vaak ver onder nul, harde wind en duizenden kilometers kustlijn, vaak geconfronteerd met ruwe zeeën – dit is de operationele context waarin de Noren teams worden opgeroepen en de AW101, ook bekend in het land als de SAR-koningin, is de beste ondersteuning voor dit soort zoek- en reddingsmissies. Dankzij de apparatuur van het vliegtuig, vervaardigd en geassembleerd door de expertise van Leonardo, kan de AW101 met succes reddingsmissies uitvoeren in omstandigheden die onbetaalbaar zouden zijn geweest met eerdere vliegtuigen.
Vanaf 1 september 2020 werden de eerste zes helikopters die door Leonardo aan Noorwegen werden afgeleverd officieel operationeel vanaf de Sola-basis, na een ceremonie met belangrijke lokale en nationale autoriteiten. Verder wordt verwacht dat in 2021 de Ørland- en Banak-bases operationeel zullen worden. Noorwegen heeft zes van de zestien helikopters ontvangen. De overige vliegtuigen worden door Leonardo geassembleerd, geïntegreerd en getest op de locatie in Yeovil, VK. In de eerste maand van dienst hebben de SAR Queen-vliegtuigen missies uitgevoerd in uitdagende weersomstandigheden en onherbergzame omgevingen, waarbij ze ongeveer 80 uur vliegen. Het merendeel van de missies waren SAR-operaties (inclusief een nachtelijke reddingsactie in de bergen) en een noodtransport.
De nieuwe AW101’s zijn uitgerust met een grotere digitale autonomie en meer vermogen om langere afstanden en grotere gebieden af te leggen. Factoren die tijdens een SAR-missie (Search and Rescue) een groot verschil kunnen maken. Noorwegen, een bewezen Sea King-operator, vervangt geleidelijk zijn SAR-vloot door zijn nieuwe AW101’s. De Sea King heeft Leonardo in staat gesteld zijn leidende positie op de markt voor militaire helikopters te behouden en de volgende iteratie van het vliegtuig werd vaak gezien als de AW101-helikopter, oorspronkelijk het resultaat van een samenwerking tussen het VK en Italië over de toekomstige vervanging van de UK Royal. De vloot van de Sea King van de marine en de Italiaanse marine.
De AW101 is een van de meest geavanceerde zoek- en reddingshelikopters. Dit wordt ondersteund door een volledig ‘anti-ijssysteem’, een fundamenteel kenmerk, vooral in een klimaat als Noorwegen. Het systeem werkt door middel van sensoren die meten hoeveel ijs er op de bladen van de helikopter zit, waardoor de continuïteit van een missie mogelijk is.
Een ander belangrijk kenmerk is het elektronische antibotsingssysteem dat door Leonardo is ontwikkeld. Het apparaat, gebaseerd op lasertechnologie en geïnstalleerd op de hoofdrotor, dekt de helikopter 360 graden af en kan meerdere obstakels detecteren (zoals rotswanden, bomen, hoogspanningsmasten, infrastructuren, muren of metalen delen van olieplatforms), wanneer het vliegtuig zich in een normale of statische vliegpositie bevindt, waardoor de piloot visuele en akoestische signalen krijgt van de afstand (met een benadering van centimeters), en dus het risiconiveau.
Een ander technologisch kenmerk dat de veiligheid van de missie garandeert, is de Osprey-radar, ontwikkeld en vervaardigd door Leonardo met een – Actieve elektronisch gescande array-antenne. De radar biedt 360 graden dekking dankzij drie vaste, elektronisch scannende antennes, één aan de voorkant en twee aan de zijkant van de helikopter. In vergelijking met klassieke mechanische antennes, bieden elektronische antennes een snellere scan van de omgeving. Bovendien verlaagt de vaste antenne in vergelijking met de mechanische de onderhoudskosten aanzienlijk en is hij lichter, wat belangrijk is bij vliegoperaties.
De Noorse AW101 is verrijkt met een detectie- en locatiesysteem voor mobiele telefoons, dat de geolocatie van vermiste personen in extreme omgevingen mogelijk maakt, als de mobiele telefoon is ingeschakeld. De apparatuur detecteert de golven die door de mobiele telefoon worden uitgezonden en werkt als een transponder.
De cockpit van de helikopter is uitgerust met systemen voor synthetische weergave van de echte wereld met vijf grote displays waarop piloten 3D-beelden kunnen bekijken, gevuld met vooraf geladen kaarten die op de boordcomputer zijn geïnstalleerd. Tijdens de vlucht worden obstakels gereproduceerd, zelfs bij weinig licht en verminderd zicht, waardoor het bewustzijn van de piloot van de operationele situatie aanzienlijk wordt vergroot.
De cockpit van de helikopter is uitgerust met systemen voor synthetische weergave van de echte wereld met vijf grote displays waarop piloten 3D-beelden kunnen bekijken, gevuld met vooraf geladen kaarten die op de boordcomputer zijn geïnstalleerd. Tijdens de vlucht worden obstakels gereproduceerd, zelfs bij weinig licht en verminderd zicht, waardoor het bewustzijn van de piloot van de operationele situatie aanzienlijk wordt vergroot.
Een ander kenmerk dat de AW101 ideaal maakt voor SAR-missies in heel Noorwegen, is het vermogen, beheerd door de boordcomputer, om stabiel te blijven tijdens ruwe zeeën en sterke windomstandigheden, dankzij de automatische stabiliteitscorrecties, wat betekent dat er geen tussenkomst van de piloot nodig is tijdens de vlucht en houding controles. Dankzij deze functie kan de AW101 een bergingsmissie uitvoeren terwijl het vliegtuig stationair blijft tijdens de delicate fase van het lieren – het aanhaken van de persoon en het transporteren aan boord. Een ander sterk punt van de AW101 is de capaciteit: door zijn afmetingen (27 m3) kunnen meer dan 50 staande passagiers worden vervoerd, waardoor hij zeer effectief is bij natuurrampen of zware ongevallen waarbij mensen betrokken zijn.
Als onderdeel van dit partnerschap werd een infrastructuur voor AW101-bemanningen geopend in Noorwegen (en ook in andere landen), waar piloten worden getraind op vluchtsimulatoren, mede ontwikkeld door Leonardo. De simulatoren kunnen zowel vlucht- als missie-ervaring dupliceren voor piloten en reddingsoperatoren. De simulator is gecertificeerd volgens de Level D-normen, wat betekent dat een uur vliegtijd op het apparaat wordt beschouwd als het equivalent van een echte helikoptervlucht van een uur, omdat de hydraulische en mechanische gereedschappen de reacties van de helikopter en de fysieke sensaties die op de helikopter worden overgedragen getrouw nabootsen. bemanning in een meervoudige operationele context. Hierdoor is het mogelijk vliegopleidingen en missies in absolute veiligheid uit te voeren, met aanzienlijke besparingen op brandstof en onderhoud. Bovendien kan de bemanning niet alleen trainen om met de nieuwe helikopter te vliegen, maar ook om specifieke missies uit te voeren en om te leren omgaan met risico’s en onverwachte gebeurtenissen.
Een andere belangrijke prestatie van de AW101, met name gezien de huidige pandemische situatie, is dat het de eerste helikopter ter wereld was die patiënten vervoerde in biocontainment-brancards, deze isoleren geïnfecteerde gevallen volledig van de externe omgeving en van het medische personeel.
Rekening houdend met al deze technologische innovaties, betekent dit dat de bemanning aan boord van een AW101 die zich bezighoudt met SAR-operaties, over het volledige technische niveau van vaardigheden en informatie beschikt om het onderzoek en de geolocatie van een vermiste persoon te beheren: een beslissende sprong in kwaliteitsvolle hulp aan de bevolking in kritieke omstandigheden, met betrekking tot alle veiligheidskwesties.
Leave a Reply