Brigadegeneraal Otto van Wiggen is de nieuwe commandant van de 11 Luchtmobiele Brigade (Air Assault) ‘7 december’ en 11 Air Manoeuvre Brigade, het geïntegreerde samenwerkingsverband tussen de Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht en het Defensie Helikopter Commando (DHC) van de Koninklijke Luchtmacht. Op vrijdag 25 juni droeg brigadegeneraal Marc van Uhm het commando over aan zijn opvolger. Deze ceremonie vond plaats op de Oranjekazerne in het zonovergoten Schaarsbergen.
Van Uhm heeft sinds 2006 het commando over de eenheden gevoerd. In zijn afscheidsspeech memoreerde hij dat de brigade bij zijn aantreden aan de vooravond stond van Task Force Uruzgan en dat er sinds die tijd veel dingen zijn gebeurd. Nog steeds worden manschappen uitgezonden naar Afghanistan. Nu als protection force voor de Redeployement Task Force. Helaas, zo sprak Van Uhm, zijn er ook rode baretten in deze periode gesneuveld, waarna hij de namen van deze mannen oplas. In een minuut stilte na het blazen van de ‘Last Post’ zijn deze rode baretten herdacht. Het overdragen van het commando word symbolisch gedaan door het overdragen van het fanion van 11 Luchtmobiele Brigade. Een fly-by van twee helikopters maakte het geheel in stijl af. Op het moment van overvliegen van de heli’s, gaf Van Uhm het fanion over aan Van Wiggen.
Generaal Van Uhm gaat nu een hoge functie bekleden binnen Headquarters SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe), het militaire centrale commandocentrum van de NAVO in het Belgische Casteau. Hij zal daar Director Strategic Operations Centre worden. Generaal Van Wiggen was eerder commandant van het Korps Commando Troepen (KCT). In die functie brak hij in 2002 een lans voor het inzetten van commando’s bij internationale missies. Generaal Van Uhm heeft daar als de volgende commandant KCT de vruchten van mogen plukken, nadat hij in 2002 de plek van Van Wiggen als commandant mocht overnemen. Daarvoor was hij onder meer commandant van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel ‘Regiment Van Heutsz’ geweest. Nu zijn de rollen omgedraaid en heeft Van Wiggen de plek van Van Uhm overgenomen. Van Wiggen was laatstelijk werkzaam als Deputy Chief of Staff Operations bij de multinationale staf van het 1 (GE/NL) Duits-Nederlandse Corps in Münster.
De luchtmobiele brigade is een van de bijzondere ‘lichte’, snel inzetbare eenheden van Defensie. De laatste jaren is de brigade een grootleverancier aan internationale Nederlandse missies zoals die in Irak en Afghanistan. De brigade bestaat uit 11 Infanteriebataljon (Air Assault) Garderegiment Grenadiers en Jagers, 12 Infanteriebataljon (Air Assault) Regiment Van Heutsz en 13 Infanteriebataljon (Air Assault) Regiment Stoottroepen Prins Bernhard, en de bijbehorende gevechtssteun en logistieke eenheden. De Luchtmobiele Brigade is de enige brigade met een eigen luchtverdedigings- en bevoorradingscompagnie. Dit zijn in de eerste plaats snel inzetbare lichte infanterie-eenheden die vaak samen opereren met helikoptereenheden van het DHC. De eenheid kan binnen 20 dagen geheel of gedeeltelijk ergens ter wereld worden ingezet. Dat kan zijn voor nationale taken en vredesmissies, maar ook bij terrorismebestrijding, gewapende conflicten of oorlog. Eenheden of personeel van de brigade zijn, sinds de oprichting in 1992, ingezet geweest in voormalig Joegoslavië (UNPROFOR, IFOR en SFOR), Kosovo (KFOR), Cyprus (UNFICYP), Macedonië (TFH), Eritrea (UNMEE), Irak (SFIR), Congo (EUFO RDC) en Afghanistan (ISAF).
8 Comments
HansPeter Kleian
7 juli 2010 at 15:15Leo,
Wie van luchtmobiel heeft bij UNMEE gezeten?????? Ik heb daar zelf maanden gezeten maar ik heb daar geen LUMB gezien, wel heel veel mariniers…..
groetjes Hans
Leo
7 juli 2010 at 20:37Hoi Hans,
Mooi dat je mijn website hebt gevonden. Het artikel betreft ‘een nieuwe commandant Luchtmobiele Brigade (LMB)’. De C-LMB is echter tegelijkertijd ook commandant van de Air Manouevre Brigade (AMB), het geïntegreerde samenwerkingsverband tussen de Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht en het Defensie Helikopter Commando (DHC) van de Koninklijke Luchtmacht.
Op het laatst maak ik dan ook logischerwijs een opsomming waar eenheden en/of personeel van de LMB en AMB, sinds de oprichting, zijn ingezet. Zoals je weet is ter ondersteuning van het Nederlands/Canadees bataljon in Eritrea een helikopterdetachement van het DHC (vier heli’s van het type CH-47 Chinook) bestaande uit 150 militairen geplaatst geweest te Dekemhare. Ook het National Support Element en de bataljons-Quick Reaction Force (QRF; per zes dagen wisselend geleverd door de A- en C-compagnie) werd uit operationele overwegingen bij het heli-detachement gestationeerd. Daarnaast werden vier Nederlandse Apache-gevechtshelikopters van het type AH-64D (een detachement van 130 militairen) in Djibouti gestationeerd. Beide heli-detachementen behoren dan ook tot de AMB. Zodoende…
Groet, Leo
Niek Verschoor
15 augustus 2010 at 16:27Ha Leo, was je erbij op 25 juni? Heb je helaas niet gezien. Wie heeft de foto’s gemaakt? Ik sta er ook op, 2de foto achterin de tent sta ik plaatjes te schieten. Hoe gaat het verder met je? Succes met je werk, met grote groet…Niek
Gerard
15 augustus 2010 at 22:55Hoi Niek, Leo was er niet bij, anders had je hem zeker wel gezien. De reportage is gemaakt door Beernt.
Niek Verschoor
16 augustus 2010 at 17:46Ha Gerard, bedankt voor de info, dan weet ik wie er op mijn foto’s staat, groet…Niek
Ik
4 september 2010 at 18:42Ik hoop serieus dat de commandant niet al te lang blijft hangen bij het luchtmobiel want sinds zijn intrede gaat het hier alleen maar achteruit. oefeningen worden minder spannend, uitzendingen die worden afgekapt en lest but not least de complete AMOL die wordt ”hervormd” om zo van de 70% uitval naar een slagingpercentage van 70% te gaan. De complete waarde van de rode baret wordt onderuit gehaald door deze blanco en dat is iets waar ik stevig de baal van heb.
Beernt
10 september 2010 at 07:51beste Ik,
Je commentaar doet vermoeden dat je niet werkelijk de moeite hebt genomen om je te verdiepen in Bgen Van Wiggen. Enkele van je uitspraken doen ook vermoeden dat je niet werkelijk deel uitmaakt van 11 LUMBL. Bgen Van Wiggen is zeker geen “blanco”, hij heeft immers de groene baret. Neem daarom maar aan dat de waarde van de rode baret behouden zal blijven. Het is altijd goed om de uitval te verkleinen en de slaging te verhogen, zonder af te doen aan de kwaliteit van de opleiding. Een uitzending die niet doorgaat is het directe resultaat van de beeindiging van TFU. Enfin, wees iets genuanceerder
Rob Reie
7 januari 2011 at 03:05Mannen,
Luister goed,
Generaal van Wiggen (oortjes) en Generaal Marc van Uhm hebben mij volste respect. Ik als eerste plv cc tijger compagnie 1992 en “omni sunt hostes” oprichter van deze compagnie. Ik commiteer mij volledig daaraan. Samen met de kap van Gool heb ik deze compagnie opgericht, getraind en afgedrilled “tot falen”. Ik ken de beide generaals uit mijn verleden, beter kan je niet krijgen………..Beter is er niet. Top of bill……….
Heren generaals, ik ben trots op dat u dient bij deze fijne brigade!
Rob
Drs. R.J.M. Remie MSHRM CMC
http://www.blendedcoaching.com