NEDS 2023 is het jaarlijkse symposium van de NIDV (Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid). Op deze dag, met een hoog reüniegehalte, laat de Nederlandse industrie zien welke producten ze heeft voor defensie en veiligheid. Bezoekers uit de branche en overheid kunnen dan op een plek een rijk scala aan producten, diensten en innovaties zien en spreken met de specialisten uit de industrie.
De opening van de beurs werd verricht door NIDV-voorzitter Raymond Knops en staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat. “We moeten als Europa meer doen om onze eigen veiligheid en manier van leven te beschermen. Defensie en industrie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Investeren in meer productiecapaciteit hangt samen met een structurele vraag vanuit overheden”, zei hij. De key-note speech was van Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim. “Op mijn niet al te bescheiden wenslijst staat onder meer het verlangen om de capaciteit van de productie binnen de defensie-industrie in 4 jaar tijd te verdubbelen. Als we dat niet doen, gaat dat ten koste van onze eigen veiligheid. Zonder een sterke technologische en industriële basis, wordt onze kracht enorm aangetast.” Laten we hopen dat ook de politiek nu het belang van een sterke defensie inziet.
Bedrijven
Deze editie waren er meer dan 140 bedrijven op de beurs aanwezig. Niet geheel onverwacht was er een grote aanwezigheid van drones in allerlei soorten en maten en voor allerlei doeleinden. De oorlog in Oekraïne heeft duidelijk gemaakt welke kant oorlogsvoering opgaat. Sceptici zullen volhouden dat de tijd van zwaar gepantserde voertuigen tanks ten einde is als we de vele dronefilmpjes uit het conflictgebied bekijken. Wie verder zoekt ziet toch ook het nut van artillerie en lange afstands-raketten. En die waren niet te zien op de beurs. Rheinmetall had wel een uitstaling van granaten, maar de blikvangers op de stand waren toch vooral de Panther KF51 nextgen gevechtstank en de Caracal, winnaar van de Duits-Nederlandse verwerving voor de luchtmobiele eenheden.
Bijna gebroederlijk ernaast stond de runner-up, een zwaarbewapende Defenture GRF 5.12 Vector met bewapening van TBM en Saab. Het bedrijf wilde laten zien wat een formidabel gevechtsplatform het voertuig, in gebruik bij onze eigen Korps Commandotroepen, is. Met een FN Herstal Minimi voor de commandant en een Dillon Aero minigun en Saab Carl Gustaf Mk.4 op de ringaffuit trok het zeker de aandacht van het publiek.
Contracten
De beurs is ook altijd een mooie dag om aandacht te geven aan nieuwe samenwerkingen en een breed scala aan contracten worden op de beursvloer ondertekend. AEC Skyline had er zelfs drie gepland. Naast Nokia en KPN was misschien wel de meest in het oog springende ondertekening die met Top Aces. Beide bedrijven gaan samenwerken op het gebied van agressor training voor diverse luchtmachten. Top Aces is het enige particuliere bedrijf dat vliegt met de F-16 Advanced Aggressor Fighter.
Defensie had op de beurs ook een officieel moment. De CEO van Iveco Claudio Catalano droeg de Manticore over aan de commandant van het Commando Materieel en IT (COMMIT) viceadmiraal Jan Willem Hartman. Dit voertuig zal in de komende jaren de Mercedes-Benz gaan vervangen bij vrijwel alle eenheden en krijgsmachtonderdelen van Defensie.
Er zijn teveel bedrijven en producten om ze allemaal voor het voetlicht te halen. We pakken er nog twee uit. Apex Global had een Oshkosh JLTV op de stand staan. Volgens het bedrijf is er vanuit het Korps Mariniers belangstelling voor een voertuig uit deze categorie. Eerder stapte het Korps uit het project Manticore omdat de voertuigen niet op de landingsschepen zouden passen. De JLTV heeft speciale vering waardoor deze een stuk lager kan worden gezet en een doorwaadbaarheid die past bij amfibische landingen vanuit zee. Tweede eervolle vermelding is er voor Skills Meducation. Dit bedrijf levert geavanceerde dummies voor het trainen van medische handelingen. Speciaal voor defensie is er een dummy met typische verwondingen die opgelopen kunnen worden op het gevechtsveld en bij terroristische aanslagen.
Veteranen Search Team
Als laatste willen we nog aandacht geven aan een organisatie die een grote sociale impact heeft, zowel op de maatschappij als op veteranen en oudgedienden van defensie en veiligheid. Het Veteranen Search Team (VST) wordt door de Politie regelmatig ingezet om te zoeken naar vermiste personen. Daarvoor maakt het gebruik van een groot aantal vrijwilligers. Voor de inzet wordt geen rekening verstuurd aan de overheid, de organisatie draait volledig op giften en donaties. Een aantal bedrijven steunt het VST maar de grote jongens uit de Nederlandse defensie- en veiligheidsindustrie ontbreken nog. Zoals een fondsenwerver tegen ons zei: “Onze vrijwilligers hebben jarenlang de spullen gebruikt die de overheid van deze bedrijven heeft gekocht, vaak in gevaarlijke omstandigheden. Nu is het tijd voor de bedrijven om iets terug te doen. Daarmee helpen ze niet alleen onze veteranen maar ook de maatschappij”. Wij sluiten ons daar helemaal bij aan en roepen daarom de Nederlandse defensie-industrie op het VST te steunen. Of met materiaal of met donaties. En daar laten wij het bij.
Meer reportages van de vorige edities en aanverwante artikelen op onze website vind je hier.
Leave a Reply