De Luchtmachtdagen speelden zich dit jaar af in het hoge noorden, op de vliegbasis Leeuwarden. Eerder dit jaar stond het voortbestaan van deze F-16 main operating base (MOB) nog ter discussie; nu mocht personeel van de Koninklijke Luchtmacht (KLu) er vrijdag 16 en zaterdag 17 september grote getallen bezoekers welkom heten.
Ondanks alle bezuinigingen liet de KLu zich van haar beste kant zien. Zelfs het weer droeg bij aan een succesvolle invulling van deze editie van de Luchtmachtdagen. ‘De toekomst hangt in de lucht’ was dit jaar het motto. Het toegestroomde publiek werd dan ook onthaald op een uitgebreide KLu air power demo en displays door de demonstratieteams van de Britse en Franse luchtmacht, de Red Arrows en de Patrouille de France.
Indrukwekkend waren de kunsten van de KLu F-16 en Apache Solo Display Teams. Oudgedienden konden hun hart ophalen tijdens de gezamenlijke demo van Team Viper en de Dutch Hawker Hunter Foundation op zaterdag. Maar liefst 6 Hawker Hunters kozen het luchtruim. Deze klassieker deed dienst bij de KLu op Leeuwarden begin jaren ’60.
Een reeks aan luchtmacht delegaties van diverse NATO partners had het tarmac van Leeuwarden weten te vinden. Zo vaardigde Polen een Su-22 ‘Fitter’ en een MiG-29 ‘Fulcrum’ af. De Duitse en Italiaanse luchtmacht waren elk vertegenwoordigd met een Eurofighter. Een uitstervend ras is de F-4 Phantom II. Tot genoegen van menig vliegtuigspotter had het Duitse Jagdgeschwader 71 uit Wittmundhafen de allereerste geproduceerde F-4F (de 37+01) afgevaardigd. De Turkse F-16 solo display gooide ook hoge ogen. Deze was gehuld in een speciaal kleurenschema ter ere van 100 jaar Turkse luchtmacht.
De Franse en Britse luchtmacht waren dit jaar op fighter gebied ondervertegen- woordigd doordat veel air assets ingezet worden in Operation Unified Protector, de door de NATO geleide air campaign tegen het Libische regime van kolonel Khadaffi. Dit werd ruimschoots goedgemaakt door de United States Air Force Europe (USAFE). Deze nam deel met twee air defence F-15s van Lakenheath en twee Aviano F-16s. Ook de Belgische en Noorse luchtmacht was vertegenwoordigd met een F-16 op de static display, naast natuurlijk de Koninklijke Luchtmacht zelf. De Noorse fighter was hierbij voorzien van een LockheedMartin Pantera advanced targeting pod.
De luchtmachten van Oostenrijk en Finland vertoonden hun display kunsten met respectievelijk een Pilatus PC-7 en een F-18 Hornet. Liefhebbers van helikopters werden tevreden gesteld met de aanwezigheid van een Merlin HM.1 en een Sea King van de Britse Fleet Air Arm op de static. Ook een Duitse UH-1D en Tsjechische ‘Hind’ waren hier te vinden. Een nieuwe Nederlandse NH90 van het Defensie Helikopter Commando (DHC) was eveneens te bezichtigen.
Een compleet Nederlandse crew had een Strategic Airlift Capability (SAC) C-17 ingevlogen. Aan SAC nemen 12 landen deel waaronder twee Partnership for Peace (PfP) landen, Zweden en Finland. Nederland neemt op jaarbasis 500 vlieguren af waarmee het na de Verenigde Staten (1000) en Zweden (550) de derde grootste gebruiker is. Hiermee kan een deel van de Nederlandse strategische luchttransportbehoefte worden afgedekt.
Contractor AEC-Skyline pakte fink uit met hun nieuwste aanwinst, een Stemme S15, een L39 en hun Learjet 36 die tegenwoordig ook van een grijs jasje is voorzien. AEC-Skyline levert diensten aan defensie eenheden met o.a. electronic warfare training, het trainen van forward air controllers en het leveren van surrogate unmanned aerial systems (SUAS).
Naast bijvoorbeeld Thales was ook LockheedMartin prominent aanwezig. De F-35 Lightning II (Joint Strike Fighter) cockpit demonstrator werd door menig KLu actiefdienende bezocht om te kijken wat deze mogelijke opvolger van de F-16 te bieden heeft. Duidelijk is dat de JSF tot de voornaamste kanshebbers behoort om de F-16 in Nederlandse dienst te vervangen.
Tentoongesteld werd ook het nieuwste fire rescue voertuig van de KLu. Dit 6X6 voertuig wordt door het Oostenrijkse Rosenbauer geproduceerd op basis van het chassis van een Mercedes Benz Actros. Dit helikopterbrandbestrijdingsvoertuig, waarvoor 23 juli 2009 een contract voor 5 stuks werd getekend, is voorzien van een systeem waarmee per minuut 13.000 liter drukluchtschuim kan worden geproduceerd.
Vanwege bezuinigingen vinden er volgend jaar geen Luchtmachtdagen plaats. Eerstvolgende editie vindt dan ook pas plaats in 2013 op de vliegbasis Volkel. Dan zal tevens het 100 jarig jubileum van de militaire luchtvaart in Nederland gevierd worden.
Leave a Reply