De Oranjekazerne in Arnhem is het decor van een kletsnatte vrijdagochtend waar over enkele momenten het applaus zal gaan losbarsten. 120 mannen en 1 vrouw passeren in een gematigd tempo de slagbomen van de kazerne en zullen over een uurtje de rode baret uit handen van bgen Van Wiggen ontvangen.
De 17 jarige Savannah Zimmerman uit Almere is een van hen. Een uitzondering is zij inmiddels niet meer, want al 29 vrouwen zijn haar voorgegaan. Met haar 17 jaar is zij wel de jongste vrouw die de rode baret na de eindmars van 25 kilometer mag opzetten.
De rugzakken zijn een paar kilo zwaarder geworden door de vele regen die hen de afgelopen dagen ten deel viel. Ook tijdens de eindmars van 25 kilometer leek er geen einde te komen aan de hoeveelheid regen die over hen werd uitgestort. Opvallend is dat deze lichting beduidend minder gemakkelijk loopt dan de voorgaande lichting. Ze hebben het zwaar gehad tijdens de eindoefening ‘Fearless Falcon’ die deze keer onder winterse omstandigheden in Duitsland heeft plaatsgevonden.
Dat Savannah uitdagingen niet uit de weg gaat is niet alleen nu bewezen. Je zou min of meer verwachten dat zij naar een geneeskundig-, bevoorradings- of stafcompagnie zou gaan, maar ook in de nabije toekomst zal zij de fysieke en mentale uitdagingen recht in de ogen kijken als zij haar plaats binnen de luchtverdedigingscompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade gaat innemen.
Op de appelplaats van de Oranjekazerne mag Savannah zich verheugen in een brede belangstelling van de media. De journalisten van RTV Gelderland, De Telegraaf en natuurlijk Dutch Defence Press staan klaar om het moment dat zij haar rode baret opzet vast te leggen. Na het uitreiken van de baret door Bgen Van Wiggen volgt o.a. het kader om hun leerlingen te feliciteren met de geleverde prestatie en het zal niet vaak meer voorkomen dat een hoofdofficier een van zijn soldaten een vertederende aai over de wang geeft.
Zelf zegt Savannah over de opleiding dat zij deze niet had kunnen volbrengen zonder de steun van haar collega’s. Maar meer bijzonder was het toen zij ten overstaan van de pers haar voormalige mentor van de opleiding Vrede en Veiligheid omhelsde en hen vertelde dat als hij er niet geweest was, zij dit zeker niet had kunnen volbrengen. De heer Luc Baaten (meneer Baaten zegt Savannah zelf) ontving dit compliment in alle bescheidenheid maar straalde vooral van trots evenals de broer van Savannah die zelf werkzaam is bij het OOCL. Hij kan maandag aan zijn militaire collega’s gaan vertellen dat zijn zus een prestatie heeft geleverd die menig man niet zal halen.
Hoewel de Algemene Militaire Opleiding Luchtmobiel (AMOL) bekend staat om zijn fysieke en mentale beproevingen en daar bijbehorend uitvalpercentage, is deze keer een slagingspercentage van 60% gerealiseerd zonder dat de eisen naar beneden zijn bijgesteld. Eerder lichtingen hadden te maken met een slagingspercentage van slechts 35%. De reden hiervoor is de doorgevoerde veranderingen in de opleiding. De eisen zijn gelijk gebleven, maar de piekmomenten in de opleiding zijn beter gedoseerd.
De rode baretten van 11 Luchtmobiele Brigade zijn sinds haar oprichting veelvuldig ingezet voor militaire missies in het buitenland. Van Bosnië tot Afghanistan en daartussen passeerden Cyprus, Kosovo, Ethiopië, Macedonië Irak en Congo.
Leave a Reply