Innovatie is belangrijk, ook voor een overheidsapparaat als de Koninklijke Landmacht. Een aantal jaren geleden werd binnen 13 Lichte Brigade de RAS-eenheid opgericht. RAS staat voor Robotics en Autonome Systemen. Deze eenheid kreeg de beschikking over een peloton van 42 bataljon Limburgse Jagers die de grondgebonden RAS systemen zou gaan testen en de inzet ontwikkelen (1). Projectmanager Innovatie Robot Autonome Systemen luitenant-kolonel Martijn Hädicke is al vanaf het begin hierbij betrokken. De eenheid onderzoekt voor de hele krijgsmacht of en hoe de inzet van autonome systemen zinvol kan zijn.
Tijdens een recente demonstratie van een nieuwe UGV (Unmanned Ground Vehicle) deed de overste uit de doeken wat deze innovatieve systemen moeten kunnen. “We zullen binnen de huidige brigades er niet meer bataljons bij krijgen. Onze innovatievraag is dus ‘hoe kunnen robots drie maal meer gevechtskracht genereren’. De nieuwe concepten moeten dus drie maal goedkoper zijn, drie maal verder kunnen etc, etc dan als we alleen manschappen inzetten. In september van dit jaar gaan we dat testen door een volledige RAS-eenheid in te zetten tijdens de eFP rotatie in Litouwen.”
Samenwerking
“Dat vergt ook een nieuwe samenwerking met de industrie”, vertelde de overste. “Alle partijen, wij en dus ook de industrie, moeten bereid zijn om gegevens te delen met elkaar. Alleen zo kunnen wij de systemen optimaal verbeteren en inzetten.” In de geest van deze uitspraak krijgt de industrie dus ook de mogelijkheid om hun nieuwe systemen te laten zien. Deze keer kreeg het Amerikaanse HDT Global (2) de mogelijkheid om hun Hunter WOLF (Wheeled Offload Logistics Follower) te demonstreren. Dat deed ze samen met haar Nederlandse vertegenwoordiger Bravo20. Naast vertegenwoordigers van diverse defensieonderdelen als de RAS-eenheid en DMO waren er ook andere overheidsinstanties uitgenodigd die zich bezighouden met robots en autonome systemen.
Na de gebruikelijke presentaties konden de genodigden zelf ervaren hoe het is om de Hunter WOLF te besturen. Daarvoor was een speciaal stukje off-road weg uitgekozen op het terrein van het OCTRij. Dat het toch wel enige oefening vergt om de WOLF gecontroleerd over de hobbels te sturen werd snel duidelijk. Iedereen die wel eens een op afstand bestuurbare auto heeft gehad weet het. Als deze naar je toe komt, moet je precies de andere kant op sturen. De besturing is wel dermate simpel dat de meesten dat snel onder de knie hadden. In ieder geval werd duidelijk dat de Hunter WOLF nuttige kwaliteiten bezit.
Voor alle details over de HDT Global Hunter WOLF verwijs ik je naar de data-sheets hieronder.
(1) https://www.dutchdefencepress.com/ras-nu-werken-aan-de-toekomst/
(2) https://www.hdtglobal.com/product/hdt-hunter-wolf/
Leave a Reply