De militairen nemen geen enkel risico. Voordat ik met mijn auto het kamp op mag wordt eerst alles gecontroleerd. Ik sta omgeven door prikkeldraad. Alles dat open kan van mijn auto staat open als ik wordt gefouilleerd. Daarna is de auto aan de beurt. Zorgvuldig wordt deze onderzocht op mogelijke gevaarlijke voorwerpen en explosieven. Deze militairen nemen de oefening waaraan ze deelnemen zeer serieus. De volgende keer als ze deze procedure doorlopen is dat bij de internationale luchthaven van Erbil in Irak. Nederland levert voor de Capacity Building Mission Iraq (CBMI) naast trainers voor het opleiden van lokale eenheden, een compagnie voor de beveiliging van de luchthaven. Voor de derde rotatie zal 42 Brigade Verkennins-eskadron (42BVE) het stokje overnemen van het Korps Mariniers.
Zwarte baret
Wat meteen opvalt is dat iedereen wel een zwarte cavalarie-baret opheeft, maar een aantal een afwijkend baretembleem met een rode infanterieachtergrond draagt. 42BVE heeft voor deze uitzending drieëndertig reservisten van het Korps Nationale Reserve (Natres) in de gelederen opgenomen. Dat maakt ongeveer een kwart van de sterkte. “Het past in deze missie”, zegt eskadrons-adjudant Tjerk. “Natres militairen hebben bewaken en beveiligen als hoofdtaak en zijn daarin prima getraind. Mijn mensen zijn als verkenners meer getraind in waarnemen en onderkennen van afwijkende zaken. Combineer die twee en we kunnen van elkaar leren en elkaar versterken.”
Het was niet zo maar een peloton Natres-militairen aanwijzen voor de missie. De reservisten hebben zich vrijwillig aangemeld maar komen wel allemaal van 30 Natresbataljon dat, net als 42BVE, onderdeel is van 13 Lichte Brigade. Het totale opwerktraject en de uitzending duurt ongeveer een heel jaar. “Ik heb een jaar onbetaald verlof kunnen opnemen hiervoor”, verteld eerste luitenant Rachelle. “Er zijn er zelfs een aantal die voor deze buitenkans hun baan hebben opgezegd. Maar het merendeel van deze groep is student en kon het prima regelen met de studie”.
In het dagelijks leven is Rachelle werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg en bij de Natres is zij pelotonscommandant (PC) bij de Delta compagnie uit Brunssum. Ze is een van drie vrouwen die de eenheid rijk is, allemaal van de Natres. “De eerste vijf weken waren we als Natres-peloton bij elkaar en was ik de PC. In die weken zijn we vooral bezig geweest met de schietvaardigheid. Niet alleen op de Colt C7 maar ook op het Glock 17 pistool en de Minimi die wij bij de Natres niet hebben.
“Dit is de eerste keer dat reservisten van de Natres volledig worden geïntegreerd binnen een reguliere eenheid”, vertelt Tjerk. “En niet als complete eenheid. We hebben er voor gekozen om ze te integreren in het hele eskadron. We hebben drie identieke pelotons waarin verkenners en natressers met elkaar werken”. Rachelle heeft daardoor wel haar commando van een infanterie-peloton moeten inleveren voor de rol van PC logistiek. “We hebben wel geprobeerd om de leden van hetzelfde Natres-peloton bij elkaar te houden binnen de pelotons van 42BVE”, verduidelijkt Rachelle.
ZZP
Soldaat 1 Erik is duidelijk ouder dan zijn rang doet vermoeden. Dat is wel vaker zo bij de Natres. Hij staat met zijn groep bij de poort van het kamp. Iedereen die hier naar binnen wil wordt gefouilleerd en de voertuigen onderzocht. Ook ik moest daar dus aan geloven. Erik is ZZP’er en heeft een schildersbedrijfje. “Ik zit nu drie jaar bij de Natres en ben sinds afgelopen februari full-time militair voor deze CBMI-uitzending”, vertelt Erik. “Werken met deze beroepsmilitairen is heel leerzaam. Vooral het melden van personen en voertuigen gebeurd hier veel uitgebreider dan dat wij bij de Natres doen. Zij letten op veel meer dingen”.
Tjerk vult hierop aan: “Onze meldingen zijn veel meer dan alleen maar ‘er staat een persoon bij de poort’. Wij geven bijvoorbeeld de lengte, haarkleur en andere bijzondere kenmerken door. Als er later een zelfde beschrijving wordt doorgegeven op een andere locatie, kunnen we zien of het dezelfde persoon is. Dan worden patronen duidelijker.”
In een bunker aan de rank van het kamp staan twee Natressers samen op wacht. Levi is student en heeft alleen nog maar zijn stage te doen voor zijn HBO-studie facility management. “Ik kon regelen dat ik de stage mocht uitstellen. Voor mij is dit een mooi inkijkje van hoe het bij Defensie is. En het is een mooie ervaring”.
Nieuws over deze missie is te vinden op de site van met Ministerie van Defensie.
1 Comment
Working on site – Gerard van Oosbree
24 mei 2021 at 23:11[…] My full report is on the Dutch Defence Press website here: https://www.dutchdefencepress.com/gemengde-eenheid-voor-cbmi-missie-erbil/ […]