“Informatie als wapen: dát is het strijdperk van nu. Wie het snelst data ophaalt, verwerkt en teruglegt bij de mensen in het veld… die wint de slag.” Minister van Defensie Ank Bijleveld sprak deze woorden uit bij de presentatie van de Defensievisie 2035 op 15 oktober. “Het gaat ons om het vinden van manieren om uit de zeeën van data zo snel mogelijk dát stukje informatie op te halen, dat voor onze operaties relevant is.”
Begin van dit jaar had Commodore Robert Adang, commandant Defensie Helikopter Commando (DHC), een soortgelijke boodschap in een presentatie op de International Military Helicopter Conference. Daar sprak hij over het onderwerp met betrekking tot het DHC. Ook voor helikopter-operaties in de toekomst is informatie van het grootste belang. Die operaties zullen dynamischer zijn en in de plaats komen van grote formaties. De tijd voor planning wordt korter. Een must is network-centric optreden om zo een adequate real time Situational Awareness (SA – omgevingsbewustzijn) van de bemanning en troepen aan boord te waarborgen. En wat Adang ‘SOF-ication’ van helikopter operaties noemt: het gebruik van geavanceerde capabilities en inzet voor zeer gespecialiseerd personeel, zoals bijvoorbeeld bij de commando’s.
Maar hoe breng je dan al die informatie bij elkaar en maak je er iets overzichtelijks van? Daar zijn zeer geavanceerde systemen voor nodig die toegespitst zijn op het type operaties dat in toenemende mate joint zal zijn. Gelukkig zijn er al fabrikanten die pasklare en aanpasbare oplossingen hebben. Elbit Systems heeft een heel programma op elkaar afgestemde oplossingen.
SKYTOUCH
Het Israëlische bedrijf Elbit Systems denkt met het multifunctionele SKYTOUCH dé oplossing te hebben voor het DHC. Het SKYTOUCH aerial battle management systeem is een planning, command en control systeem dat de functies van commando centra, sensors en shooters integreert om vervolgens alle live data en streaming video te laten bijdragen aan een accuraat en compleet Common Operational Picture (COP). Door alles grafisch weer te geven biedt SKYTOUCH overzicht en het gebruikte touchscreen is intuïtief van aard. Eigenlijk is het drie systemen in een.
Juist door het combineren van planning, command en control in een overkoepelend systeem verdwijnt de kans op conflicterende informatie. Skytouch gebruikt een gedecentraliseerde netwerk dat door een robuuste cloud based architectuur gefaciliteerd wordt om zo de verzamelde informatie te distribueren. Op die manier kan elke gebruiker op elk niveau die informatie oproepen die op dat moment van belang is, hetgeen de snelheid van besluitvorming ten goede komt. Het systeem is schaalbaar en eenvoudig aan te passen aan de eisen van de gebruiker, aldus Elbit Systems.
Helicom
Samenvallend met de komst van het NLSOCOM (Netherlands Special Operations Command) vormen de Cougars van 300 Squadron tegenwoordig het dedicated SOF Air element van het DHC. .In die hoedanigheid zullen de Cougars de inzet van eenheden van het Korps Commandotroepen en NLMARSOF (Netherlands Maritime Special Operations Forces van het Korps Mariniers) structureel ondersteunen. Omdat deze eenheden voornamelijk bij nacht en in het geheim opereren zullen ook de Cougars en de bemanningen daarvoor moeten zijn uitgerust. Om in de helikopter zicht te hebben op de situatie en relevante, real-time informatie te hebben biedt Elbit het Helicom mission management systeem aan. Dit is qua functionaliteit te vergelijken met het Battle Management Systeem (BMS) dat in gebruik is in voertuigen van de landmacht, eveneens geleverd door Elbit. Het is een digitale kaart met daarop alle informatie over de missie, terrein, vijandelijke eenheden en eigen troepen. Deze wordt gevoed door SKYTOUCH.
E-LynX
Om verbinding te maken met het netwerk biedt Elbit de E-Lynx AR datalink aan. Deze gecombineerde datalink en missie computer komt uit dezelfde E-LynX familie als de PNR1000 Software Defined Radio die door de Landmacht gebruikt gaat worden in het VOSS project (Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem). De E-Lynx AR is echter speciaal aangepast voor het gebruik in vliegtuigen en helikopters. Tegelijkertijd biedt het wel een hoge mate van connectiviteit met het VOSS systeem, iets dat joint optreden verder kan helpen groeien. E-LynX AR is geschikt voor spraak, video en data en heeft een ingebouwde GPS voor plaatsbepaling. Hierdoor is in het netwerk te zien waar de radio, en dus het toestel, zich bevindt.
Met al deze systemen biedt Elbit de mogelijkheid om niet alleen op hoofdkwartier niveau overzicht te houden, maar ook op helikopter niveau. Veranderingen in het missiegebied kunnen real-time worden doorgezet en zijn dan meteen beschikbaar voor alle niveaus. Het aanpassen van plannen en operaties tijdens een inzet wordt zo mogelijk. Het verhoogt ook de Situational Awareness van de bemanning en daarmee de veiligheid.
Oplossingen voor de Cougar
Maar dan ben je er nog niet. Bovenstaande gegevens zorgen voor de big picture zeg maar. Het grote overzicht. We hebben al geconstateerd dat speciale operaties bij voorkeur en vrijwel uitsluitend bij nacht plaatsvinden. En dat is een uitdaging. Vliegen met nachtzichtapparatuur vergt heel veel oefening en blijft erg moeilijk. Het is als autorijden terwijl je door een WC-rol kijkt. Probleem blijft dat je met de nachtzichtapparatuur weer niet naar je instrumenten kunt kijken. En dat is toch ook wel belangrijk. Ook hiervoor heeft Elbit een oplossing. Al in 2006 heeft het bedrijf helmet-mounted-displays (HMD) geïntegreerd in de Cougars. Dat werd gedaan voor de uitzendingen in Afghanistan. Hierdoor kregen de vliegers de belangrijkste vluchtgegevens gegenereerd door de avionica geprojecteerd voor hun ogen terwijl ze naar buiten keken. Dat systeem is nu aan vervanging toe.
HDTS
Het nieuwe Helmet Display and Tracking System (HDTS) van Elbit biedt grote voordelen over het oude systeem. Zo zijn de symbolen nu in kleur waardoor waarschuwingen beter zichtbaar zijn. Ook kunnen de vliegers kiezen welke informatie ze willen zien. Buiten de standaard vlieginformatie zoals hoogte, snelheid en koers is ook missie-specifieke informatie te zien. Denk hierbij aan navigatiepunten en landingsplekken. Het systeem helpt de vliegers ook bij verminderd zicht tijdens landingen zoals brown-out (stof, woestijn), white-out (sneeuw) of spray-out (water) condities.
In geval van nood kan de vlieger met een druk op de knop terug naar de basis vlieginformatie. Is het toestel uitgerust met elektro-optische systemen of bewapening dan kunnen deze worden gekoppeld aan de HDTS van de vlieger. Ze bewegen dan mee met zijn hoofdbewegingen. Beide vliegers kunnen zien waar de andere naar kijkt. Het systeem bestaat uit een dag en een nacht gedeelte die eenvoudig gewisseld kunnen worden. Het nacht-systeem werkt met elk type nachtzichtapparatuur.
BrightNite
Het wordt helemaal interessant als de helikopters worden voorzien van Elbit’s BrightNite. Deze elektro-optische sensorpod wordt op de neus van de helikopter gemonteerd. Samen met HDTS en de bijbehorende computer wordt het beeld dat de sensorpod van de buitenwereld maakt geprojecteerd op het HDTS van de vliegers. Hierdoor kan er ’s nachts en in slecht weer gevlogen worden alsof het dag is met goed zicht. De BrightNite laat de vliegers een beeld van 190 graden horizontaal en 90 graden verticaal zien. De vlieger kan zo de omgeving van de helikopter zien zonder gehinderd te worden door de vloer, deuren, raamstijlen of instrumentenpaneel.
Elbit Systems is dus geen onbekende voor onze militairen. Met systemen in de Boeing AH-64 Apache en de V-22 Osprey heeft het een schat aan ervaring op dit gebied. Al de hierboven in vogelvlucht besproken systemen zijn al in gebruik bij andere krijgsmachten. Ze zijn dus al getest en operationeel ingezet. Duidelijk is in ieder geval dat met het veranderende optreden van de Cougars van 300 Squadron binnen NLSOCOM upgrades noodzakelijk zijn.
Voor meer informatie over de oplossingen ga naar de website van Elbit Systems.
Leave a Reply