Donderdag 28 januari was een bijzondere dag. Na vele jaren ontwikkelen, testen, aanpassen en produceren was het eindelijk zo ver. De eerste officiële verstrekking van persoonlijke uitrusting uit het VOSS (Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem) project aan een operationele eenheid. Het gaat hier om het complete draagsysteem, battlebelt en rugzak. Gelijktijdig werd de nieuwe gevechtshelm bijgeleverd. Ondanks de mijlpaal was de locatie minder glamoureus, de hal op de kazerne in Schaarsbergen waar normaal de spullen voor uitzendingen en para-inzet worden bewaard.
Uitzending
Soldaat Delano is een van de gelukkigen die deze dag het pakket in ontvangst mogen nemen. Zijn eenheid, de Alpha compagnie van 12 Infanteriebataljon (Air Assault) Regiment van Heutsz, Luchtmobiele Brigade is niet voor niets uitgekozen voor deze eer. “Wij gaan in mei op uitzending naar Jordanië”, verteld Delano. “Hiervoor hadden wij nog het oude ops-vest dus dit is zeker een positieve verbetering. Het past allemaal mooi en is op elkaar afgestemd. Nu kunnen we er aan wennen, kijken hoe alles werkt en alles afstellen”. Over de nieuwe helm is Delano ook prima te spreken. “Hij is lekker licht en de eerste indruk is ook zeker positief.” Over het camouflagepatroon is Delano kort. “Ze zullen er vast goed over hebben nagedacht. Voor mij is het belangrijk dat we de nieuwe spullen nu hebben. De kleur maakt mij niet zoveel uit.”
KPU-Bedrijf
Normaal gesproken moeten de militairen naar het KPU-bedrijf (Kleding- en Persoonsgebonden Uitrusting) in Soesterberg om nieuwe spullen te halen. Nu worden de spullen naar de eenheid gebracht en onder leiding van een zogenoemde kerninstructeur uitgereikt. Speciaal voor deze gelegenheid is Brigadegeneraal Ernst Dobbenberg naar Schaarsbergen afgereisd. Dobbenberg is Directeur Wapensystemen & Bedrijven bij Defensie Materieel Organisatie (DMO). Het KPU-bedrijf valt onder zijn verantwoordelijkheid. “Wij zijn nu in de opstart voor wat betreft het uitreiken van de nieuwe uitrusting. Dat zijn ongeveer vijftig militairen per week. Dat worden er straks ongeveer vierhonderd per week. Het is niet effectief om die allemaal naar Soesterberg te laten komen”, legt Dobbenberg uit. “We komen eerst met een mobiele meetcontainer naar de eenheid om van iedereen de maten op te nemen voor de uitrusting en helm. Daarna kunnen we de juiste pakketten samenstellen en naar de eenheid brengen. Daarnaast leiden we van elke eenheid de kerninstructeurs op. Die vertellen wij precies hoe het werkt en zijn dan in staat om bij de eigen eenheid uit te leggen hoe je de uitrusting moet dragen”.
Een belangrijke aanvulling is de uitreiking van beschermend materiaal voor in de vesten. “Echte kogelvrije platen zijn duur en worden verstrekt bij uitzending”, legt Dobbenberg uit. “Om te trainen met het gewicht hebben we nu trainingsplaten uitgereikt. Die hebben dezelfde afmetingen en gewicht maar zijn een stuk goedkoper”.
Kerninstructeur
Voor 12-Alpha is de kerninstructeur de Opvolgend Pelotonscommandant sergeant Bram. “Ik ben een tijdje geleden samen met de compagnies-sergeantmajoor naar de opleiding geweest. Daar hebben ze ons verteld met welke nieuwe materialen we gaan werken en hoe de afstelling precies moet gebeuren. Mijn taak vandaag is ervoor zorgen dat het A-vest, het protectievest en de rugzak allemaal goed worden afgesteld en dat de mannen in de toekomst zonder blessures voorwaarts kunnen.” Om hem te helpen is er een heel boekwerk vervaardigd. De afstelling werd deze dag gecontroleerd met een rondje hardlopen rond de loods met vest en rugzak.
De mannen van 12-Alpha kunnen na deze dag verder werken aan de afstelling en verder opbouwen van het vest. We hebben het over twee flinke dozen met allerhande tasjes voor magazijnen, radio’s en alle andere spullen die je nodig hebt. En dan hebben ze nog een paar maanden om aan de nieuwe uitrusting in de praktijk te wennen in de opwerking naar hun uitzending.
STRONG: Onder ‘Soldier Transformation On Going’ vallen de uitrustingsprojecten waaraan Defensie de afgelopen jaren werkte: het Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS), het Defensie Operationeel Kleding Systeem (DOKS), Individueel Soldaat Systeem (ISS), Verbetering Gevechtsuitrusting (VGU) en Keuzeconcept Gevechtslaarzen (KCGvL).
(bron Defensie)
NFP-camouflage: Het nieuwe camouflagepatroon komt voort uit een intensief onderzoeksprogramma door kennisinstituut TNO. Het Netherlands Fractal Pattern (NFP) zijn kleine en grote geometrische vormen. Het patroon bestaat uit structuren die veel in de natuur voorkomen. Het gaat om patronen die van dichtbij én veraf ‘werken’. Vergelijk het met blaadjes aan een boom in een bos. Van welke afstand je er naar kijkt; ze vallen nooit uit de toon.
Op dit moment zijn er 5 camouflagepatronen: woodland, desert, jungle, arctic en het forest van de mariniers (multicam was een tijdelijke tussenoplossing). Maar die 5 zijn slechts geschikt voor 1 omgeving. In de toekomst gaat Defensie terug naar 3 varianten:
NFP-Green
voor bosrijke en stedelijke gebieden in West- en Oost-Europa
NFP-Tan
voor droge gebieden zoals woestijnen, steppes en savannen
NFP-Navy
Voor het boordpersoneel van de marine (nog in ontwikkeling)
(Bron Defensie)
Leave a Reply