Op donderdag 17 december 2009 hebben 15 mannen uit handen van kolonel Frits van Dooren, chef-staf 11 Luchtmobiele brigade (Air Assault) ‘7 december’, de Nederlandse Pathfinderwing ontvangen. Een primeur, daar het voor het eerst is dat deze nieuwe specifieke wing wordt uitgereikt. De gedecoreerden behoren, of hebben behoord, tot het Pathfinderpeloton (AASLT) ‘Madju’ van 11 Luchtmobiele brigade. Daarnaast dienen er op dit moment in Afghanistan nog twee mannen die ook gebrevetteerd zijn om deze wing te mogen dragen. Beiden ontvangen de wing ongetwijfeld op een later tijdstip. De ceremonie vond plaats op de Oranjekazerne te Schaarsbergen, de thuishonk van het Pathfinderpeloton.
Het Pathfinderpeloton behoort organiek tot de Staf Staf Compagnie van 11 Luchtmobiele brigade, wat op haar beurt weer de vijfde compagnie is van het ‘Garderegiment Grenadiers en Jagers’. Dit is de reden dat Pathfinders over het algemeen het Grenadiersembleem op de rode baret dragen. Het Pathfinderpeloton bestaat uit 22 man en is een eenheid met een grote diversiteit aan specialismen. De taak van het Pathfinderpeloton is uiterst bijzonder, gericht op de inzet en ondersteuning van delen van 11 (NLD) Air Manoeuvre Brigade (AASLT), dan wel andere eenheden van de Nederlandse Krijgsmacht welke door de derde dimensie (lucht) moeten worden ingezet en zelf daarvoor niet het juist opgeleide personeel in huis hebben.
De taken van het Pathfinderpeloton zijn ondermeer het verkennen, markeren en bemannen van heli landingsites; het verkennen, markeren en bemannen van dropzones voor parachutisten en/of materiaal; het verkennen, markeren en bemannen van airlandingzones voor vliegtuigen en het optreden als Brigade Recce Detachment (BRD), kortweg het optreden als verkenningscapaciteit op brigadeniveau. Aan personeel in een dergelijke eenheid wordt, gezien het niveau waarop en de moeilijke omstandigheden waaronder zij acteren, extreem zware eisen gesteld. Dit geldt niet alleen voor de benodigde ervaring als militair, maar zeer zeker ook voor het grote aantal opleidingen dat de mannen dient te volgen. Om al deze vaardigheden te leren en te onderhouden zijn ze dan ook zeker de helft van het jaar niet huis. Deze opleidingen en training vinden overigens wereldwijd plaats. Op grond van de taakstelling moet 11 Luchtmobiele brigade overal ter wereld kunnen optreden, met uitzondering van de poolcirkels en het hooggebergte.
Op 17 december zijn in ieder geval 17 van deze 22 mannen dan ook herkenbaar beloond voor al de energie en tijd die zij daarin gestoken hebben. Namelijk met de Nederlandse Pathfinderswing. Waarom maar 17? Dit komt omdat aan het verkrijgen van deze wing een aantal eisen zijn verbonden. Zo moet de persoon ondermeer minimaal een jaar op functie zitten bij het Pathfinderpeloton, waarbij hij de basis functieopleidingen met goed gevolg moet hebben afgerond; dient hij minimaal tot ‘Landing Point Commander’ (LPC) zijn opgeleid; hij dient een ‘Fast-Rope’ operator te zijn; hij dient minimaal gebrevetteerd te zijn met de Parachutisten A wing en ten minste een buitenlandse Pathfinder opleiding succesvol te hebben afgerond. Eisen die er dus absoluut niet om liegen.
De Nederlandse Pathfinderswing is een volledig nieuw ontwerp. Achter het eigen Nederlandse ontwerp zit uiteraard een ontwerpgedachte. De Pathfinder badge als onderscheiding voor een militair die als zodanig is opgeleid stamt al uit de Tweede Wereldoorlog. Zo komt de toorts met vlam uit een toentertijd Engels ontwerp. Tegenwoordig worden dan ook nagenoeg alle internationale Pathfinder eenheden gesymboliseerd door een gelijksoortige onderscheiding, namelijk een toorts met vlam en een wing. De Belgische Krijgsmacht heeft bijna 1 op 1 de Amerikaanse Pathfinder badge overgenomen.
Gezien het feit dat een module van de Nederlandse Pathfinder opleiding wordt verzorgd door het Belgische Pathfinderpeloton is het niet meer dan logisch om dezelfde onderscheiding als leidraad voor de Nederlandse Pathfinderwing aan te houden. Aan de basis van het Nederlandse ontwerp ligt dan ook de toorts met vlam en een strak uitgevoerde (para)wing. De toorts met vlam staat voor kennis en vaardigheid betreffende de hiervoor gestelde eisen. De Pathfindertoorts heeft een hoog aanzien en geniet internationale acceptatie. Deze reden is mede bepalend voor het onderscheiden van Nederlandse Pathfinders met een dergelijk embleem van Nederlandse origine. Er is uiteindelijk gekozen voor een in kleur uitgevoerde stoffen uitvoering van de Nederlandse Pathfinderwing, in plaats van een metalen uitvoering. Het wordt dan ook binnen de Nederlandse Krijgsmacht voortaan erkend als een ‘wing’ in plaats van een insigne. Deze Pathfinderwing wordt dan ook links op het DT gedragen in plaats van de Nederlandse parachutistenwing. Op het gevechtspak draagt men een zwart-groene uitvoering ervan.
Binnenkort verschijnt er op de website een uitgebreid verhaal over het ontstaan, ontwikkeling en toekomstvisie van dit unieke onderdeel binnen de Nederlandse krijgsmacht.
7 Comments
Mark
18 december 2009 at 13:13Heel mooi artikel Leo :)
Zo onderhand krijgt Luchtmobiel/Para echt gestalte. Mooi om deze ontwikkeling te volgen van een eenheid waarvan ik er eentje was van het eerste uur.
MARTIN SR.
19 december 2009 at 11:01AS FATHER OF MARK I AM VERY PROUD THAT MY SON IS PART OF THIS UNIT, BUT MOST OF ALL ,WE AS FAMILY ARE SO MUCH IMPRESSED, EACH TIME WE SEE THE WAY THIS MAN ARE LOOKING AFTER EACH OTHER, LIKE BLOOD BROTHERS “. IT MAKES YOU SPEECHLESS.
Martine
19 december 2009 at 21:32Waanzinnig trots op mijn broertje, die nog even moet wachten op zijn onderscheiding. Nu nog in Afghanistan maar straks weer bij zijn trotse familie en vriendin. Gefeliciteerd ook voor de andere 16!
Johan vd Vbdd
8 februari 2010 at 12:58Proficiat !! Pathfinders lead the way…….
Mooie wing !! Tijd voor een reunie !!
Hoaah…..Signals all over the world….
Dutch Defence Press » Pathfinder ‘Madju’ peloton (deel 3)
24 februari 2010 at 15:36[…] Specifieke onderscheidingstekens en tradities geven kleur en identiteit aan een eenheid. Vanzelfsprekend is dit ook het geval bij het nieuwe PF-pel. Daarom is het niet meer dan normaal dat leden van dit peloton zich als all-round specialist binnen het 3d domein zichtbaar willen onderscheiden van bijvoorbeeld de ‘helikopter handling community’. Dit is ondermeer de reden dat een gebrevetteerde Nederlandse PF sinds kort de zogenoemde ‘gevleugelde toorts’ als funktie/ bekwaamheidsonderscheidingsteken draagt. Die overigens op dezelfde plek gedragen wordt als de parawing. Om in aanmerking te komen voor deze nieuwe PF wing moet men voldoen aan een aantal eisen, zie het artikel hierover op: http://dev.dutchdefencepress.com/?p=1723. […]
LT
7 juli 2011 at 09:56beetje jammer dat niet iedereen onherkenbaar is gemaakt zo speciaal is die eenheid dus ook weer niet
inderdaad, ‘beetje jammer’ deze reactie
Pathfinder "Madju" peloton (deel 3) - Dutch Defence Press
10 mei 2020 at 21:29[…] Specifieke onderscheidingstekens en tradities geven kleur en identiteit aan een eenheid. Vanzelfsprekend is dit ook het geval bij het nieuwe PF-pel. Daarom is het niet meer dan normaal dat leden van dit peloton zich als all-round specialist binnen het 3d domein zichtbaar willen onderscheiden van bijvoorbeeld de ‘helikopter handling community’. Dit is ondermeer de reden dat een gebrevetteerde Nederlandse PF sinds kort de zogenoemde ‘gevleugelde toorts’ als funktie/ bekwaamheidsonderscheidingsteken draagt. Die overigens op dezelfde plek gedragen wordt als de parawing. Om in aanmerking te komen voor deze nieuwe PF wing moet men voldoen aan een aantal eisen, zie het artikel hierover op: http://www.dutchdefencepress.com/?p=1723. […]