Defensie heeft afgelopen week een overeenkomst gesloten voor de levering van midden- en groot kaliber munitie met de firma Rheinmetall Waffe Munition (RWM) uit Duitsland. Het contract, met een looptijd van 10 jaar, gaat veel besparingen opleveren.
Schout-bij-nacht Klaas Visser, directeur Wapensystemen van de Defensie Materieel Organisatie (DMO): “We hebben gekeken of de levering van munitie niet goedkoper, sneller, klantgerichter en eenvoudiger kon, ook wat de beheersaspecten betreft. Met dit raamcontract wordt dat allemaal mogelijk. Het wordt goedkoper, bijvoorbeeld omdat we nu bij buitenlands gebruik en opslag geen BTW meer hoeven te betalen.â€
Eenvoudiger, sneller, klantgerichter
Een andere besparing is de vereenvoudiging van het financiële beheer. Tot voor kort werden meerdere, losse overeenkomsten gesloten, nu staat alles in één contract. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over snellere levertijden en behoort het afroepen van kleine hoeveelheden tot de mogelijkheden.
44 munitiesoorten
Het raamcontract voorziet in de levering van 44 munitiesoorten, waaronder midden- en groot kaliber munitie en pyrotechnische munitie (rook(hand)granaten en munitie voor granaatwerpers van 66 en 76 mm). Het Munitiebedrijf van de DMO kan de munitie op afroep bestellen voor alle defensieonderdelen. De eerste leveringen vanuit de nieuwe overeenkomst, de modulaire ladingen voor de Pantserhouwitser, vinden al in 2011 plaats.
Update: De Defensie Materieel Organisatie (DMO) en haar Duitse evenknie, het Bundesambt für Wehrtechnik und Beschaffung, hebben dinsdag 4 januari een Memorandum of Understanding (MoU) afgesloten over nauwere samenwerking op het gebied van 6 soorten wapensysteemgerelateerde munitie.
Het gaat om soorten die beide landen gebruiken: 40 mm munitie voor de twee wapensystemen AGL/Underslung, 76 mm munitie voor granaatwerpers, 120 mm munitie voor de Leopard tank, 155 mm munitie voor de pantserhouwitser PzH2000 en munitie voor het Panzerfaust anti-tank systeem.
Door deze overeenkomst kan onder meer munitie in de toekomst samen worden ontwikkeld, beproefd, ingekocht en opgeslagen. Daarnaast kunnen beproevingsgegevens eenvoudiger en zonder kosten worden uitgewisseld en kunnen beide organisaties elkaars beproevingsfaciliteiten gebruiken.
Deze vorm van samenwerken met gesloten beurzen, levert direct voordelen op. De Duitsers kunnen nu begin februari de Nederlandse pantserhouwitser, die toch al in Zuid-Afrika is voor beproevingen, gebruiken voor hun eigen testen. Daarmee bespaart de Bundeswehr de hoge kosten van het verschepen van een eigen pantserhouwitser. De DMO krijgt daarvoor in ruil essentiële Duitse technische en tactische beproevingsresultaten. Die zouden anders door de DMO tegen hoge kosten zelf moeten worden geregeld.
De Nederlandse pantserhouwitser staat in Zuid-Afrika voor het beproeven van nieuwe langedracht-en precisiemunitie. Daarvoor kent Europa geen geschikte schietterreinen. De testen worden uitgevoerd door een team van 8 tot 10 personen van de afdeling Beproevingen Wapens & Munitie van DMO.
Het MoU kwam tot stand op initiatief van de jaarlijkse bilaterale gesprekken tussen Nederland en Duitsland op National Armaments Director niveau en is namens de DMO ondertekend door de souschef Verwerving, Ad van de Geijn.
Leave a Reply