Waarschijnlijk is er binnen de Nederlandse defensie geen andere opleiding die in zoveel mysterie is gehuld als die van de kikvorsmannen (KVM) van het Korps Mariniers. Over deze kikker-opleiding gaan de wildste verhalen de ronde, vele broodjes aap en vele (verkeerde) aannames.
Om een eind te maken aan alle mysteries kreeg Dutch Defence Press de mogelijkheid een kijkje te nemen bij de befaamde kikker-opleiding. Hoe verdien je als marinier in twaalf weken de prestigieuze kikker-speld.
Geruchten
Er gaan nogal hardnekkige geruchten de ronde over de befaamde kikker-opleiding. Niet alleen buiten het Korps Mariniers maar ook zeker binnen het Korps. Marinier 1 algemeen Teun en Eerste luitenant der Mariniers Nick hadden ook gehoord van de spookverhalen. Teun: “er hangt een beeld van onmenselijkheid over de opleiding maar die klopt niet”. De spookverhalen zijn waarschijnlijk een overblijfsel van vroeger. Iets dat adjudant Eric, senior instructor, wel kan beamen. Zelf heeft hij een kleine dertig jaar geleden de KVM gevolgd. “Dat ging er toen wel anders aan toe dan nu”. Zowel Nick als Teun, en overigens ook de rest van de cursisten kwamen rechtstreeks uit de Marsof-opleiding naar de KVM. En deze editie had nog een primeur, een lid van de Belgische SFG (Special Forces Group, een onderdeel van de Landcomponent) was de eerste buitenlander die de opleiding volgde.
NLMARSOF
De kikker-opleiding richt zich onder andere op het tactische aspect van zuurstofduiken. Om deel te nemen aan de kikker-opleiding moeten de cursisten volledig zuurstof-duiker opgeleid zijn. De route naar deze opleiding is geen gemakkelijke. De kikkers zijn onderdeel van NLMARSOF (Netherlands Maritime Special Operations Force) waarvan ook de Mountain Leaders en de anti-terreureenheid deel uit maken. Wil je dus kikker worden, zal je eerst marinier moeten worden. Na de Elementaire Mariniers Vorming, de initiële opleiding tot marinier, eventueel een individuele specialisatie en een functie bij een van de Raiding Squadrons van het Korps Mariniers, moeten ook de Aptitude, NLMARSOF opleiding en de Nationale Interventie Opleiding behaald worden. Bij elkaar ben je dan al gauw een aantal jaren bij het Korps aan het werk.
Opleiding
En dan is er na de NLMARSOF opleiding nog de belangrijke horde van de duikmedische keuring. Heb je ook die gehaald dan ga je naar de Defensie Duikschool (DDS) in Den Helder. Daar volgen ze eerst de defensiebrede Cat-A perslucht opleiding van zeven weken tezamen met cursisten van andere krijgsmachtonderdelen. Daarna gaan ze door naar de opleiding zuurstofduiken samen met cursisten van het Korps Commandotroepen en de Genie. Deze duurt vier weken. Hier leren de cursisten duiken met een zogenaamd rebreather systeem waardoor kikvorsmannen onder water de vijand ongezien kunnen naderen. Teun had nogal moeite met het wennen aan het duiken met de rebreather. “Ik heb veel hulp gehad van een van de instructeurs. Samen hebben we gekeken naar verschillende technieken. Door deze aandacht is het me toch gelukt”.
De twee duiktechnische opleidingen vormen de basis voor de kikker-opleiding. Het tactische gedeelte volgt hierna.
Texel
En zo begonnen in augustus, de opleiding wordt maar eens per jaar gehouden, vijftien Nederlandse mariniers en een Belgische operator aan de twaalf weken durende kikker-opleiding. Om gelijk duidelijk te maken dat het geen makkie zou worden was de eerste dag een rondje Texel gepland. Hardlopend, fietsend, lopend met kajaks, zwemmend en roeiend gingen de cursisten het eiland rond. En om wakker te worden moest er in teams eerst van Den Helder naar Texel geroeid worden. Na deze dag begon het echte werk vanuit de basis, het duiken met een buddy. In de weken erna werd dat uitgebreid tot het duiken in teams met complete uitrusting.
Taak
Demolitie onder water komt ook aan bod, compleet met het prepareren en het afzetten van de lading op schepen. NLMARSOF heeft een nationale taak (M-Squadron) en een internationale taak (C-Squadron) en in de opleiding wordt rekening gehouden met beide taakstellingen. Maritime Counter Terrorism (MCT) kan in beide settings voorkomen en komt dat ook uitgebreid aan bod. Er wordt getraind met speciale onderwatervoorstuwingsmiddelen. De middelen worden gebruikt om de actieradius te vergroten, meer materiaal mee te kunnen nemen, hulpmiddel bij stroming en om de fysieke belasting van de duik te verminderen zodat men fit op het doel aankomt.
Lesstof
Als het mogelijk is, gebruiken de duikers de stroming om het object te naderen. Stromingsduiken zijn lastig en bij sterke stroming ook gevaarlijk. Er wordt dan ook veel op geoefend. Ook het aan boord komen van een object komt uitgebreid aan bod. Het gebruik van ladders, palen en zwaardere middelen als air-launchers (persluchtgeweer voor het afschieten van haken) en de ascender (een elektrische lier) worden bij elke mogelijkheid geoefend. En elke keer komt er weer nieuwe lesstof bij.
Officier
Bij Special Operations eenheden is het gebruikelijk dat elk teamlid een taak heeft in het planningsproces. Bij NLMARSOF wordt het SDMP (Strategic Decision-Making Process) gebruikt. Dit komt ook uitgebreid aan bod in de diverse opdrachten die cursisten krijgen. Dit wordt geoefend in diverse scenario’s, inclusief het optreden in havens en rivieren. Nick had als enige officier onder de cursisten een extra takenpakket bestaande uit het vervullen van de functie als teamleader en bij grotere operaties de rol van On Scene Commander (OSC) die meerdere teams aanstuurt. Als officier was hij een van de primaire aanspreekpunten van de groep voor het instructiekader. “Ik heb mijn extra verantwoordelijkheden niet als extra druk ervaren. Ik was snel wegwijs in de planning. Van de sturing van hogerhand (de instructeurs) leer je veel. Ook de gewone marinier staat voor de groep”. De planning is echt een team-effort. “Ik had er van tevoren geen kaas van gegeten, van presenteren en planning”, gaat Teun verder.
Onderzeeboten
Onderzeeboten zijn uitermate geschikt voor heimelijke in- en exfiltratie van de kikkers. Hierop wordt dan ook stevig ingezet tijdens de opleiding. Helaas is het niet altijd mogelijk om te trainen met een echte onderzeeboot maar voordat het zover is staan er een aantal basisprocedures op het lesprogramma die de cursisten aangeleerd krijgen. Hierdoor zijn ze in staat om te opereren met een onderzeeboot. Allereerst moet er getraind worden met de zogenaamde B-mix van zestig procent zuurstof en veertig procent stikstof. Hiervoor wordt een semi-gesloten configuratie van het rebreather systeem gebruikt die nodig is als er dieper dan zeven meter moet worden gedoken. En voor onderzeebootoperaties kan er worden gedoken beneden deze diepte. De onderzeeboten zijn uitgerust met een SET (Single Escape Tower), een eenmans-ontsnappingsluik dat ook door duikers kan worden gebruikt. Onder in de duiktoren van het zwembad in Den Helder is zo een SET nagebouwd. Kom je daar aan de bovenkant uit, dan zit je op negen meter diepte. Last van claustrofobie is niet aan te raden.
Eenmaal weer op open water wordt het teamoptreden vanaf een gesimuleerde onderzeeboot geoefend en met wat geluk kan dat met een echte.
Grote Spierbal
Tijdens oefening ‘Grote Spierbal’ wordt in een week grofweg een rondje rond het IJsselmeer afgelegd. Kapitein Rik (commandant van de speciale operaties tak van de DDS) legt uit: “Het doel van deze week is de cursisten opdrachten te laten uitvoeren onder verzwaarde omstandigheden. Dit houdt in dat ze te maken krijgen met extreme slaapgebrek en zware fysieke activiteiten. Het einddoel is dat de cursisten kunnen aantonen dat ze nog in staat zijn hun opdracht(en) veilig en kundig kunnen uitvoeren. Alle eisen die de cursisten moeten halen zitten in de opdrachten verweven”. En die eisen zijn niet mals. Honderd kilometer kajakken in 24 uur, veertig kilometer marsen met minimaal 35 kilo bepakking, tien kilometer oppervlaktezwemmen en een drie-uurs duik. Om snelheidsmaniakken wat af te remmen moet er aan het einde van de duik nog minimaal dertig bar druk in het systeem over zijn. Rik: “De cursisten voeren alles zoveel mogelijk zelfstandig uit en zijn, onder toezicht, verantwoordelijk voor bijvoorbeeld hun eigen tactische afvoerplan. Het kader blijft op afstand tijdens de opdrachten”. Nick verteld verder: “bepaalde weken zijn zwaar maar daar stel je je op in. Fysiek is het allemaal niet zwaarder dan de Marsof-opleiding. Fysiek is het wel rond te boksen. Het slaapgebrek en het constante leren zijn misschien nog wel het zwaarst”.
De laatste week voor de FINEX (Final Exercise, de eindoefening) is voor het herhalen van een aantal zaken en de inhaalweek voor de eisen uit ‘Grote Spierbal’ voor cursisten die deze niet gehaald hebben. Op de vrijdag voordat de FINEX aanvangt ontvangen de cursisten een warning-order voor een opdracht in het buitenland. Het kader heeft tot die tijd met alle middelen proberen te voorkomen dat de bestemming bekend wordt bij de cursisten. De mannen hebben dat het weekend om alles in orde te maken voor een operatie ergens in de wereld. Pas op maandag kregen ze te horen dat de bestemming Aruba en Curacao zouden zijn.
FINEX
Kapitein Rik legt uit wat de mannen daar hebben gedaan. De cursisten hebben voor de oefening een warning order gekregen waarin zij gereed werden gesteld voor SOF-operaties over de hele wereld. Uiteindelijk hebben ze op Schiphol de tickets gekregen voor hun eindbestemming.
Hierna zijn ze een isolatiefase ingegaan van twee dagen om een tactische infiltratie te plannen. Het ondersteuningsvaartuig Zr.Ms. Pelikaan is gestationeerd in het Caribisch Gebieden ondersteunde de infiltratie met een verplaatsing van Aruba naar Curaçao. Voor de kust zijn de operators geëmbarkeerd in FRISC’en (kleine, snelle boten) om op verschillende stranden op te gaan. Gedurende de eerste fase van de FINEX hebben ze als team opdrachten uitgevoerd om informatie in te winnen over de vijand. Het ging daarbij om het plaatsen van camera’s of het inrichten van een observatiepost. Nadat er voldoende informatie was ingewonnen hebben de teams opdrachten gekregen om Direct Actions uit te voeren. Deze waren gericht op het arresteren van High Value Individuals. Al deze opdrachten zijn in een maritieme omgeving uitgevoerd waarbij de cursisten zelf de vrijheid en ruimte hadden om hun opdrachten te plannen. Het streven is om tijdens elke eindoefening een operationeel kikker team van MARSOF mee te laten draaien. De insteek is dat zij met hun ervaring en achtergrond de kennis delen met cursisten en al bekend raken met de werkwijze van de teams.
De cursisten waren zeer enthousiast over de FINEX. “Je bent als team echt op jezelf aangewezen. Het was een mooie oefening om mee af te sluiten met alle dingen uit de opleiding die in de FINEX terug kwamen”, verteld Teun. “We hebben geen instructiekader gezien tijdens de oefening en er wordt ook niets voorgekauwd”, valt Nick bij.
Kikker-spelt
Bij terugkomst in Nederland is er tijd voor allerlei afwikkelingen. Spullen moeten worden schoongemaakt en ingeleverd. Nick heeft een goed gevoel bij de opleiding. “Ik heb het gevoel dat je compleet wordt afgeleverd bij de operationele squadrons. Wij hebben in de opleiding de laatste SOP’s (Standard Operating Procedures) gehad. Binnen de eenheid zit veel operationele ervaring maar wij hebben de meest recente kennis. Dat vult elkaar prima aan”.
Nu horen ze ook of ze bij het squadron van hun keuze komen. Meestal gaat ongeveer de helft naar M-Squadron voor de nationale anti-terreurtaak en de andere helft naar C-Squadron voor internationale inzet. Uiteraard gold dit niet voor de Belgische operator Adri. “Ik hoop dat de deur open blijft staan voor andere collega’s om deze opleiding te volgen. Het was de moeite waard”. Hij ging na de certificaat-uitreiking gewoon terug naar België met een schat aan kennis. Maar wel net zoals zijn negen Nederlandse mede-cursisten met een mooie gouden kikker-speld op de borst.
DDP wil graag het Korps Mariniers, NLMARSOF, de Defensie Duikschool en het kader van de kikker-opleiding bedanken voor deze mogelijkheid.
Leave a Reply