Met het publiceren van de bevindingen uit het voorlopig onderzoek naar het ongeluk met de NH90 bij Aruba op 19 juli sluit de Onderzoeksraad voor Veiligheid (Veiligheidsraad) haar onderzoek af. Bij het ongeval kwamen de vlieger en de Tactical Coordinator (TACCO) om het leven. De sensor-operator en hoist-operator konden zich bevrijden uit de helikopter. Verder onderzoek zal worden gedaan door de Inspectie Veiligheid Defensie.
Uit het onderzoek van de Veiligheidsraad blijkt dat de helikopter in de problemen kwam doordat het toestel, door het maken van een bocht, op gelijke snelheid kwam met de wind. Hierdoor hing het toestel als het ware stil in de lucht. Er is dan veel extra vermogen nodig om de helikopter in de lucht te houden. De vlieger zette extra vermogen in, maar door de lage vlieghoogte was het onmogelijk om de ingezette daling nog op tijd te corrigeren. De helikopter verloor snel hoogte en raakte binnen enkele seconden te water.(1)
Na het bestuderen van de Voice and Flight Data Recorder is gebleken dat er geen technische defecten aan de helikopter waren. In de gegevens is ook af te lezen dat de vlieger op het laatste moment nog heeft geprobeerd de klap op te vangen. Bij de crash is het staartstuk afgebroken en stroomde brandstof in het water.
Oorzaak
Naast de oorzaak van het ongeval heeft de Veiligheidsraad ook gekeken naar de de mogelijke oorzaken van het dodelijk verongelukken van de bemanning in de cockpit. De vlieger is wel uit de helikopter gekomen maar is met de verbindingslijn tussen de vlieger en het reddingsvlot onder water vast komen te zitten. De TACCO is met opgeblazen reddingsvest met de riemen nog om in de stoel aangetroffen. Beide zijn door de bemanning van de Zr.Ms. Groningen uit het toestel gehaald maar reanimatie heeft niet meer mogen baten. Ze hadden geen verwondingen die een mogelijke ontsnapping zouden kunnen verhinderen.
De twee andere bemanningsleden hadden ook moeite om uit het ondersteboven hangende toestel te komen. Om te ontsnappen moesten ze via het ontsnappingsraam klimmen omdat de deur niet open kon. Ze droegen nieuwe vesten waarmee nog niet was getraind. Hierdoor konden ze hun veiligheidslijn niet los krijgen van het vest en ging kostbare tijd verloren om de lijn aan de helikopterkant lost te maken. Ook het feit dat de nood-zuurstoffles naar de rechter kant van het vest was verplaatst gaf problemen in deze noodsituatie.
Dunker
Het ontsnappen uit de helikopter als deze op de kop in het water ligt wordt regelmatig getraind. Dit gebeurd bij de SERE-school op vliegbasis Gilze-Rijen in de zogenoemde Dunker. Een van de vervolgvragen die de Veiligheidsraad heeft gesteld voor de Inspectie Veiligheid Defensie is om te onderzoeken of de training realistisch genoeg is en met de juiste uitrusting gebeurd.
De Veiligheidsraad stelt dat de bemanning van de Zr.Ms. Groningen er alles aan heeft gedaan om de helikopterbemanning te redden. Wel stelt ze de vraag of de opleiding en uitrusting voldoende is om dit soort ongevallen het hoofd te bieden.
Rapport
(1) https://www.onderzoeksraad.nl/nl/page/18001/ongeval-nh90-helikopter-aruba
Leave a Reply