In de eerste week van september hebben zwaarbewapende luchtmobiele infanteristen van 11 Infanteriebataljon (Air Assault) ‘Garde Grenadiers en Jagers’, bij het Zeeuwse plaatsje Bath-Rilland, hun tanden getoond. Dit gebeurde op en rond de brug over het Schelde-Rijnkanaal, die ze moesten zien te vermeesteren op de vijand.
De ‘rode baretten’ van de snel inzetbare 11 Luchtmobiele Brigade (Air Assault) ‘7 december’ (11 LMB) werden kort ervoor door AS-532 U2 MK II Cougar transportheli’s, van 300 Squadron, in de nabijheid van de brug ingezet. AH-64D Apache gevechtsheli’s, van 301 Squadron, ondersteunden de actie. Beide squadrons behoren tot het Defensie Helikopter Commando (DHC). Uiteindelijk is de brug veiliggesteld door middel van een veilige en efficiënte samenwerking tussen de verschillende deelnemende eenheden.
Om het momentum en de overhand in de verrassingsaanval te houden vlogen de transportheli’s naderhand de zogenoemde luchtmobiel speciaal voertuigen, aanvullende wapens en munitie in. Andere voertuigen, waaronder een Russisch infanteriegevechtsvoertuig BMP 2, werden gebruik door de oefenvijand, ter logistieke ondersteuning en de oefenleiding. De gevechtsheli’s werden continue ingezet voor verkenningen, het escorteren van de transportheli’s en voor het uitschakelen van doelen op de grond.
Deze oefening wordt gehouden in het kader van de opleiding en training van de individuele militairen en de vereiste beoefening van het geïntegreerd optreden van de land- en luchtmachteenheden. Want na een drukke periode van uitzendingen naar Afghanistan richten de militairen van 11 LMB van de Koninklijke Landmacht en het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht zich nu voornamelijk weer op de specifieke vaardigheden die komen kijken bij luchtmobiel optreden en de samenwerking met de helikoptervliegers. Een steeds belangrijker wordende samenwerking. Recente missies als die in Afghanistan hebben duidelijk gemaakt dat het belang van dit gezamenlijke optreden in hoog tempo toeneemt.
Bij oefeningen als deze worden ook individuele vaardigheden getraind zoals het afdalen (fast-ropen) uit een helikopter met zware bepakking. Maar ook het onder chaotische omstandigheden coördineren van de samenwerking tussen Apaches en de oprukkende grondeenheden komt aan de orde. Luchtmobiele infanteristen zijn specialist in het optreden met helikopters als transportmiddel. De rode baret die zij dragen is door para- en luchtlandingseenheden wereldwijd gekozen als herkenningsteken voor hun specialisme. Zo ook dus door ’s lands 11 LMB, die binnen 20 dagen waar ook ter wereld kan worden ingezet. Wat haar bij uitstek geschikt maakt voor urgente taken of bij actuele problemen. De militairen van de brigade kunnen met hun voertuigen, per helikopter of zelfs per parachute worden ingezet. Dat kan zijn voor nationale taken en vredesmissies, maar ook bij terrorismebestrijding, gewapende conflicten of oorlog.
Volgens luitenant-kolonel Maurice Timmermans, commandant 11 Infbat, is deze oefening dan ook erg belangrijk en is Bath een uitstekende locatie om te trainen. Deze oefening was daarnaast bijzonder omdat die op een publiek toegankelijke locatie plaatsvond. Om dit mogelijk te maken werden de brug en de directe omgeving tijdelijk afgesloten. Na het veiligstellen van de brug keerden de militairen te voet terug naar het militair oefenterrein Ossendrecht, op ruim 8 kilometer afstand. Voor het toch massaal toegestroomde publiek werd duidelijk dat het landoptreden van de landmacht en de airpower van de luchtmacht elkaar versterken bij dit soort scenario’s.
Foto’s: sergeant-majoor Gerben van Es
Lees hier alles over een luchtmobiele actie in Afghanistan: falcon_(2-2009)__luchtmobiel_operatie_uruzgan_tcm46-171786
1 Comment
Wesley W.
5 september 2010 at 19:37Haha, “Geen brug te ver”.
Echt een super artikel! Ik hoop dat we vaker dit soort artikeltjes zien!