Tot augustus blikt Defensie in een serie video’s terug op de afgelopen 4 jaar als lead nation in Uruzgan, maar ook op de Nederlandse inzet in heel Afghanistan. De video’s behandelen telkens een ander thema, waarin een beeld wordt geschetst van de ontwikkelingen voor de bevolking en het werk van de militairen en civiele partijen. De videoserie vormt uiteindelijk een beknopt beeld van wat nu al bestempeld kan worden als een belangrijke periode uit de krijgsgeschiedenis.
Deel 1: Het Besluit
Als eind 2005 het NAVO-verzoek komt om als lead nation aan de slag te gaan in Uruzgan, komen in Nederland de politieke en militaire processen op gang.
Deel 2: Naar Afghanistan
Task Force Uruzgan begint op 1 augustus 2006. Voorafgaand bouwen militairen de legerkampen en bereiden collega’s zich in Nederland voor op de missie.
Deel 3: De Poort uit
“The Dutch approach”: met de helmen af en de geweren op de rug stappen de Nederlandse militairen naar de bevolking toe.
Deel 4: Media en draagvlak
De Nederlandse media bericht veelvuldig over de missie. Journalisten lopen met de militairen mee of gaan op eigen houtje het gebied in.
Deel 5: Slag om Chora
De zwaarste strijd die de Nederlandse krijgsmacht sinds lange tijd voert. Nederlandse en Afghaanse militairen vechten zij aan zij om een overmacht in het strategisch en psychologisch belangrijke gebied te krijgen.
Deel 6: Luchtsteun
In het onherbergzame Afghanistan zijn helikopters en vliegtuigen onmisbaar. Gewapende luchtsteun en transport door de lucht maken het verschil voor de ISAF–eenheden op de grond.
Deel 7: Afghanistan logistieke megaklus
Honderden voertuigen, per dag 12.000 liter water uit plastic flessen, een paar honderd gepantserde containers; ook logistiek is de missie in Uruzgan een complex geheel. Deel 7 in de videoserie ‘4 Jaar Afghanistan’ gaat over deze logistieke kanten in het bergachtige gebied.
Door de lucht en over land; de bevoorrading van de legerkampen is een continu proces en elke dag weer een grote uitdaging. Dagelijks rijden er vrachtwagens met zeecontainers en brandstoftanks de kampen op en af. Ze worden voornamelijk vervoerd op zogenoemde Jingle-trucks, een bron van inkomsten voor veel Afghaanse chauffeurs. Overigens niet zonder gevaar aangezien de Taliban begrijpt waar de konvooien voor bedoeld zijn.
Deel 8: Opbouwwerk
Van het slaan van waterputten, het bouwen van ziekenhuizen, scholen en bruggen tot de aanleg van wegen. Terugkijkend naar het begin van de missie in 2006 is er veel bereikt in Uruzgan.
Deel 9: Internationaal team
In Afghanistan werken verschillende landen als een team binnen de ISAF-missie. Ook voor het Nederlandse optreden is deze internationale samenwerking de afgelopen jaren essentieel geweest.
Deel 10: Kampleven
Sporten, film kijken, kaartspelen en internetten; de kampementen in Uruzgan bieden naast onderdak ook ruimte voor ontspanning. Vanaf het begin van de missie is geprobeerd het de militairen, op de momenten dat ze binnen de poort of even vrij zijn, zoveel mogelijk ontspanning en afleiding te bieden.
Deel 11: Explosiegevaar
De militairen in Uruzgan zijn de geïmproviseerde explosieven (IED’s) in de Afghaanse provincie steeds eerder op het spoor. Een combinatie van actief zoeken, ruimen en het achterhalen van de bommenmakers lijkt zijn vruchten af te werpen, maar blijft niet zonder risico.
Deel 12: Afghanen trainen
Nederlande militairen trainen in Uruzgan de Afghaanse veiligheidsdiensten. Zowel het werk van de militaire als van de politietrainers moet ertoe leiden dat de Afghanen de veiligheid in eigen hand nemen.
Deel 13: Patrouilleposten
In deze aflevering van de videoserie ‘4 jaar Afghanistan’ wordt gesproken over de verschillende posten die Nederland in Uruzgan heeft gebouwd en intussen heeft overgedragen aan Afghaanse, Amerikaanse en Australische eenheden.
Deel 14 Einde missie
Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm en minister Eimert van Middelkoop laten weten trots te zijn op de behaalde resultaten in Uruzgan.
1 Comment
Marc Souman
23 mei 2024 at 11:16Goedendag,
Hoe kan ik uit de serie ‘4jaar Afghanistan’ de video deel 12 : Afghanen trainen inzien?