Na dertien jaar zijn de zware 120mm mortieren weer terug bij 11 Luchtmobiele Brigade. Door bezuinigingen moesten de mortieren in 2012 worden ingeleverd en overgedragen aan het Vuursteuncommando. Dat gold voor alle eenheden waar de zware mortieren in dienst waren, inclusief de mariniers. Luchtmobiel is de eerste brigade die weer kan rekenen op eigen vuursteun.
Op 16 april droeg commandant Vuursteuncommando, kolonel Ron ten Horn, de stukken over aan plaatsvervangend commandant van 11 Luchtmobiele Brigade kolonel Larry Hamers. Daarbij waren oud leden van de mortiercompagnie ‘Margriet’ uitgenodigd. Voor het opheffen van deze compagnie, die zijn thuisbasis had in Assen, zette deze de traditie voort van de verzetsgroep Margriet uit de Tweede Wereldoorlog. Helaas komt deze traditie niet terug door het verdelen van de twee pelotons. Tot zijn dood in 2008 was oud lid van de verzetsgroep Charles Kroesen een graag geziene gast op de kazerne bij ‘zijn’ mortiercompagnie. Zijn verhaal is hier te lezen.

Dienjaar
In de jaren dat de zware mortieren, naast de PzH2000 Pantserhowitsers, bij het Vuursteuncommando waren ingedeeld, konden eenheden een beroep doen op steun van de mortieren. Helaas was de compagnie niet groot genoeg om meerdere bataljons tegelijk te ondersteunen. In die tijd werden de stukken bemenst met militairen van zowel de Koninklijke Landmacht als het Korps Mariniers. Met de overdracht worden de stukken bij Luchtmobiel weer bemand door rode baretten.. En toch niet helemaal. Het peloton uit Assen heeft acht Dienjaar-militairen in de gelederen. Sinds januari nemen ze deel aan de diverse opleidingen die nodig zijn om de mortieren volledig in te zetten. Nu maar hopen dat deze jongens aan het eind van het jaar de juiste beslissing nemen en richting de AMOL (Algemene Militaire Opleiding Luchtmobiel) gaan.
Mount Igmon
De zware 120mm mortieren van het Korps Mariniers speelden een hoofdrol aan het einde van de Joegoslavische burgeroorlog. In 1995 namen mariniers van de toenmalige Eerste Mortiercompagnie Servische stellingen onder vuur vanaf Mount Igmon met de 120mm mortieren. Mount Igmon was het toneel van de Olympische Spelen in Joegoslavië in 1984. Dit brak het beleg van Sarajevo, dat vele jaren duurde. Gek genoeg zijn het mortieren van hetzelfde type en dezelfde Franse fabrikant die werden overgedragen. Hoewel er al een vervangingstraject loopt, zal het nog enige jaren duren voor Luchtmobiel, of een van de andere brigades, nieuwe zware mortieren krijgt.

Indeling
Het enige type dat door voertuigen, lees MB’s, van de brigade getrokken kan worden is de HB Raye 120mm mortier. De twee andere, zwaarder uitgeruste brigades, krijgen mortieren op gepantserde voertuigen. Luchtmobiel heeft voor de mortieren twee infanteriepelotons opgericht, die elk bij een bataljon worden geplaatst. Het zijn pelotons met een speciale taak, en dat zijn de mortieren. Elk peloton, een bij 11 Infanteriebataljon (Air Assault) Garde Grenadiers en Jagers uit Schaarsbergen en een bij 13 Infanteriebataljon (Air Assault) Regiment Stoottroepen Prins Bernhard uit Assen, heeft vier mortieren. 12 Infanteriebataljon (Air Assault) Regiment Van Heutsz, het Rangerbataljon, krijgt vanwege de taak en inzet geen zware mortieren. Nieuws is dat de waarnemers nu drones gebruiken en dus niet meer direct zicht op het doel hoeven te hebben.

Dit is een hernieuwd begin van de vuursteun bij Luchtmobiel. Op dit moment loopt er een verwervingsproject. Ideaal zou zijn als de nieuwe mortieren niet meer getrokken worden, maar geplaats op een voertuig. Er zijn diverse fabrikanten die een dergelijk systeem aanbieden, waaronder Elbit Systems en Defenture met de Viper in samenwerking met Thales en Escribano Mechanica and Engineering. Tijd zal het leren.
Lees het eigen artikel van Defensiefotografie Nederland op hun website: https://defensiefotografie.nl/nieuws/120mm-mortier-terug-bij-11-lmb/
Leave a Reply