Na het debacle met Mercedes-Benz (zie kader onderaan) in het Project Voertuig 12Kn Ais Assault, vond er een heroverweging plaats. Ondertussen was ook de Duitse defensie op zoek naar vervanging van hun voertuigen voor de Division Schnelle Kräfte (DSK). De Luchtmobiele Brigade staat sinds 2014 onder bevel van deze eenheid dus in alle wijsheid werd besloten bij het Duitse verwervingsproject aan te sluiten. Hiervoor werd wel het pakket van eisen naar beneden bijgesteld om aan te kunnen sluiten bij de Duitse behoefte. Defenture schreef weer in met behulp van het Duitse bedrijf KMW. De Duitse defensiereus Rheinmetall ging de samenwerking aan met het eveneens Duitse Armoured Car Systems (ACS) en MB. ACS had al een soort van luchtmobiel voertuig ontwikkeld op basis van een MB-chassis met een modulaire opbouw van aluminium delen.
Prijs
Rheinmetall ging er als hoofdaannemer in juni 2023 met de prijs vandoor. Nederland krijgt 504 lichte operationele voertuigen en Duitsland rond de 1000. Het Nederlandse budget is net over de 300 miljoen euro, hoger dan bij de eerste verwerving in 2018. Redenen hiervoor zijn de inflatie en hogere arbeidskosten. Rheinmetall heeft aangegeven voor de assemblage zowel de oude partner VDL als ook Rheinmetall Nederland in Ede in te schakelen. Dit jaar worden de eerste vier voertuigen in ons land verwacht, met vanaf 2025 elk jaar 100 voertuigen.
Chassis
Voor de Caracal wordt een nieuw ontwikkeld chassis van MB gebruikt, de 464. In september 2021 werd dit chassis en twee voertuigmodellen van de G-klasse voorgesteld aan de pers. MB biedt dit model aan voor reddingsdiensten en, sinds kort, speciale eenheden als de G 350 d. Het is een verbeterde versie van het standaard ladderchassis dat al vele jaren voor de MB G-klasse wordt gebruikt. Dit 464 chassis kan zwaarder worden beladen en heeft wat andere aanpassingen die door gebruikers van de oude G-klasse voertuigen werden gevraagd. Het is dus geen speciaal voor de luchtmobiele voertuigen ontwikkeld chassis.
Tijdens Eurosatory 2024 kreeg DDP uitleg over de Caracal op de stand van Rheinmetall. Naast een leeg demovoertuig dat rijdend werd getoond, stonden er twee voertuigen op de stand van het bedrijf. Volgens Rheinmetall onderscheiden alle varianten, behalve de ambulanceversie, zicht door een ander interieur en zijn het allemaal soft-tops. Alleen de ambu-versie heeft een volledig gesloten opbouw. Naast de 4×4-versie is er ook een 4×6-versie (voor de Duitsers) die de nu in gebruik zijnde Mungo moet gaan vervangen.
Opbouw
Mercedes-Benz levert een complete civiele G-variant aan Rheinmetall-partner ACS (Armoured Car Systems), dus met complete carrosserie, maar zonder stoelen en binnenwerk maar wel met dashboard. Bij ACS halen ze de opbouw eraf zodat alleen het chassis, de aandrijflijn, motor en voorkant overblijft, afhankelijk van de klantwensen. Vervolgens bouwt ACS de eigen opbouw erop, die bestaat uit aluminium onderdelen. De eindassemblage wordt vervolgens bij onder andere Rheinmetall Nederland uitgevoerd.
Door het chassis en aandrijflijn intact te houden blijven ook alle rijhulpsystemen van Mercedes-Benz werkzaam. Volgens Rheinmetall zijn die zo goed dat zelfs een onervaren chauffeur met het voertuig overweg kan en het niet mogelijk is het voertuig te laten kantelen. Alle hulpsystemen zijn wel uit te schakelen en het voertuig kan zonder elektronica nog verder rijden. Om met gevechtsuitrusting in het voertuig te kunnen optreden, heeft Rheinmetall eigen stoelen ontworpen en kan het voertuig ook met handschoenen aan bediend worden.
De omrolbescherming is volgens civiele standaard. De bemanning is beschermt als het voertuig op zijn dak ligt, meldt Rheinmetall. De stijfheid komt vanuit de B-zuil, tussen de deuren. Dat heeft volgens het bedrijf het voordeel dat de A-zuil weggenomen kan worden. Hierdoor kan het voertuig zonder voorraam rijden en is er geen obstructie voor zowel bestuurder als commandant/bijrijder.
Gewicht
Het voertuig is zo ontworpen dat het qua afmetingen in een Chinook vervoert kan worden. Duitsland heeft onlangs zelf ook CH-47F Chinooks aangekocht. Uiteraard kan de Caracal ook onder de Chinook worden vervoert. Het beladen gewicht van de verschillende varianten moet onder de 4,4 ton blijven. Het kale voertuig weegt 2,9 ton. Voor meer bescherming kunnen de voertuigen worden uitgerust met level-1 bescherming. Daarvoor kan de deurbekleding makkelijk worden gewisseld en kunnen er ook gepantserde ramen op de deuren worden geplaatst. Hetzelfde kan ook met de voorruit gedaan worden.
De voertuigen krijgen twee wapenpunten. Een voor de commandant/bijrijder en een ringaffuit midden op het voertuig. De commandant/bijrijder kan de beschikking krijgen over een MG3, MG4, MG5 of Minimi. Op de ringaffuit kan een MG6, .50 of een 40mm graatwerper worden geplaatst. Deze beschikt over de standaard NATO G3 bevestiging waardoor alle apparatuur die met de G3 pintle is uitgerust, dus ook jammers, eenvoudig op de affuiten kunnen worden geplaatst.
Dit jaar zullen de eerste testvoertuigen geleverd gaan worden en gaan we zien welke verbeteringen er zijn ten opzichte van de huidige MB-versies die nu in gebruik zijn als gevechtsvoertuig. Eind 2029 moeten dan alle voertuigen voor de Luchtmobiele Brigade in gebruik zijn.
Project
In 2018 tekende DMO het contract met Mercedes-Benz voor de levering van 515 voertuigen in drie varianten voor levering in 2023 in het Project Voertuig 12kN Air Assault. Dit als onderdeel van het Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen (DVOW) waartoe ook de aanschaf van de Scania Gryphus en de Iveco Manticore behoren.
De strijd was tussen MB, Defenture en het Britse Jankel. De laatste twee hadden wel al rijdende voertuigen die met aanpassingen in het project zouden passen.
MB won het contract met de belofte een geschikt voertuig te kunnen ontwikkelen voor 40% minder geld dan de concurrentie. Bij de ondertekening was er nog geen rijdend prototype gebouwd. Het contract werd dus gegund met alleen de belofte van de fabrikant op papier. Er zou een geheel nieuw chassis worden ontworpen om aan alle zware eisen te kunnen voldoen die defensie stelde aan het nieuwe luchtmobiele gevechtsvoertuig. Drie jaar later was er nog geen enkel chassis door MB gebouwd dat aan de eisen voldeed. Defensie heeft vanwege deze ontwikkelingsproblemen het contract met Mercedes-Benz in november 2021 ontbonden.
Meer informatie staat op de website van de fabrikant.
Leave a Reply