De RAS-cell en het RAS-peloton van 13 Lichte Brigade testen over langere tijd de toepasbaarheid van Unmanned Ground Vehicles (UGV) op het gevechtsveld. Er komen met enige regelmaat bedrijven langs om hun producten te laten zien. Dan kan op aanvraag van het bedrijf of op uitnodiging van de RAS-cell. Dit keer was de Vision 60 van Ghost Robotics te gast. De demo werd gegeven door hun Nederlandse vertegenwoordiger Bravo20.
Demo
De dag begon met een presentatie van de Vision 60 aan het RAS-peloton door Matias Slagt van Bravo20. Deze operationele eenheid van 13 Lichte Brigade is speciaal aangewezen om de toepasbaarheid van UGV’s op het gevechtsveld te testen en doctrine te ontwikkelen. Al langere tijd werken zij met een aantal THeMis UGV’s van het Estlandse Milrem Robotics. Sinds kort wordt ook de Mission Master van Rheinmetall Canada uitbreid aan de tand gevoeld.
Na de presentatie was het de beurt aan de mannen van het RAS-peloton om de Vision 60 uit te proberen. In eerste instantie lijkt het leuk spelen met robotjes maar het is wel degelijk serieus werk. Deze specialisten, die al diverse oefeningen achter de rug hebben met de UGV’s, kijken naar de mogelijkheden van de robots op het gevechtsveld. De vraag die zij stellen is: heeft deze robot toegevoegde waarde. Aan het einde van de dag geven zij hun oordeel.
Blinde modus
De Vision 60 van het Amerikaanse Ghost Robotics is een zogenoemde Q-UGV of Quadrupedal-Unmanned Ground Vehicle. Een vierpotig, onbemand grond voertuig in lelijk Nederlands. Deze V60 is nog volop in ontwikkeling. Tijdens de demo werd de robot bestuurd met een simpele controller voorzien van software op een telefoon. Op de telefoon is het beeld te zien van de camera aan de voorkant van de V60. De V60 zelf opereerde in de zogenoemde ‘blinde modus’. Dat houdt in dat de sensoren, onder andere camera’s en radar, niet zijn aangesloten op het besturingssysteem. De robot zelf is dus blind en gaat daar waar de operator hem heen stuurt.
Het enige wat de robot op de been houdt is de eigen software die er voor zorgt dat het een stabiel platform is. In de film is te zien hoe de V60 er alles aan doet om overeind te blijven als het een obstakel tegen komt. Als de sensoren zijn aangesloten zal het de obstakels zien en actie ondernemen. Maar ook als die sensoren uitvallen of gestoord worden is de V60 dus in staat zijn weg te vervolgen.
De V60 is speciaal ontworpen voor militair gebruik, robuust en makkelijk te repareren. Alle elektronica en sensoren zitten in het ‘lichaam’ van de robot. Met een inzetbaarheid van minimaal acht uur op een batterijlading kan de V60 prima ingezet worden op lange missies. Met de open software-architectuur zijn sensoren van andere fabrikanten makkelijk te integreren en is de V60 makkelijk in elk netwerk op te nemen. Of we de Vision 60 binnenkort operationeel zien blijft voorlopig nog gissen. In ieder geval zijn de RAS-cell en het RAS-peloton nu op de hoogte van de capaciteiten van deze bijzonder robot.
Voor meer informatie over de Ghost Robotics Vision 60:
de Ghost Robotics website
De Bravo20 website
Artikel over RAS
Leave a Reply