Robotica en Autonome Systemen
“Hoe gaan we ervoor zorgen dat we niet de mannen van de peppie spullen worden?” Dat ging er door het hoofd van luitenant-kolonel Julien den Ouden. Samen met ranggenoot Martijn Hädicke stond hij begin 2019 voor een mooie uitdaging. Hoe kunnen we de risico’s voor de militair verminderen door de inzet van robotica en autonome systemen. Een interessante vraag en eentje die eerst uitgebreid door de beide heren moest worden uitgeplozen. Een paar dagen op de hei en een gedegen plan is het resultaat. Gegoten in het Three Horizon model van adviesbureau McKinsey moet het plan richting geven aan de ontwikkeling van RAS-eenheden binnen de Landmacht. We hebben er nu een, de Robotica en Autonome Systemen eenheid die is ondergebracht bij 13 Lichte Brigade (13LtBrig) in Oirschot. “We zijn ondergebracht bij het 13e maar werken voor het hele Commando landstrijdkrachten (CLAS)”, benadrukt Den Ouden.
Eenheid
Binnen de RAS-eenheid is Den Ouden commandant en is hij van de contacten binnen de brigade en de operationele kant van Defensie. Collega Hädicke zit aan de kennisinnovatiekant (Concept Development & Experimentation (CD&E)) en onderhoud het contact met de industrie en kennisinstituten als TNO en de technische universiteiten. Eigenlijk is de RAS-eenheid een stafelement met een afdeling operatiën, hoofd inwendige dienst en een afdeling TOP (Techniek, Ontwikkeling en Projecten). Daarnaast heeft Den Ouden de beschikking over een compleet 24-koppig peloton uitgestegen infanterie van 42BLJ (bataljon Limburgse Jagers). Dit zijn de militairen die alle concepten over het optreden met de RAS-middelen zullen uitwerken. Het is de bedoeling dat het peloton dit jaar opwerkt naar niveau-4. Dat moet resulteren in een eindoefening met zes THeMIS UGV’s (Tracked Hybrid Modular Infantry System Unmanned Ground Vehicle).
Three Horizon
Terug naar het Three Horizon model. Horizon 1 focust op wat er nu beschikbaar is. Welke innovaties, technieken en spullen zijn er en kunnen wij nu inzetten. En wat komt er op zeer korte termijn beschikbaar. “Wij maken een selectie en gaan dat dan ook meteen inzetten”, zegt Den Ouden. Horizon 2 behelst de nabije toekomst, de komende vijf jaar. Wat zit er aan te komen en wat kan de RAS-eenheid gebruiken. Horizon 3 is echt voor de langere termijn en gaat over zaken die echt nog in de denkfase zitten. Wat zijn de verwachtingen over meer dan vijf jaar van nu. Dit is geen eenmalig proces. Naarmate de tijd vordert schuiven zaken op, komen innovaties beschikbaar en worden ze ingezet. Dit is een hele andere denkwijze dan tot nu toe gebruikelijk is. Innoveren betekent continue investeren. Dus niet nu aankopen wat er nu nodig is en dan pas weer gaan kijken voor iets nieuws als de levensduur van het product op is.
Samenwerken
“We zijn bewust gaan kijken welke fabrikant echt met ons wilde gaan samenwerken”, vertelt Den Ouden. MILREM Robotics, een relatief nieuwe fabrikant uit Estland had daar wel oren naar. “We willen echt samen met de fabrikant de platformen beter maken. Dat houdt in dat er echt tweerichtingsverkeer is. Wij leveren al onze informatie die we verzamelen tijdens het gebruik. Zo doen we ook aanbevelingen voor verbeteringen en bespreken we wat ons is opgevallen. De fabrikant kan daar zijn lessen uit trekken en eventueel aanpassingen doen in soft- en/of hardware van de door ons aangekochte systemen. Dat gaat dan wel met gesloten beurs. Daar worden niet alleen onze systemen beter van maar ook het product van de fabrikant.” Deze nieuwe manier van samenwerking moet nog doordringen bij de langer gevestigde fabrikanten.
LFX
In mei van 2019 ontving de RAS-eenheid twee THeMIS UGV’s. Die werden daarna grondig aan de tand gevoeld. In september 2019 ging de hele club naar een oefenterrein in de bergen van Oostenrijk voor een Live Fire Exercise (LFX). Beide THeMISsen gingen mee en een werd bewapend met een FN Herstal DeFNder® Medium Remote Weapon Station met een M2 .50 machinegeweer. De tweede werd gebruikt om goederen door het moeilijke terrein te verplaatsen. Dit was de eerste keer dat een Nederlandse eenheid met een bewapende, draadloos op afstand bediende robot oefende. Het gaf de eenheid, die te voet opereerde, de mogelijkheid om een zwaar, voertuig gebonden wapen mee te nemen in terrein dat voor gewone voertuigen niet begaanbaar is.
Testen
Het testen en experimenteren gaat bij de RAS-club gewoon door. In zogenoemde Concept development weeks worden ideeën uitgewerkt en getest. Op maandag wordt er door het team besproken welke test wordt gedaan. Op dinsdag vindt dan een ‘Table Top’ plaats waarbij de hele actie op een maquette wordt gespeeld. Zo weet elke teamlid exact wat er van hem of haar verwacht wordt. Op woensdag wordt het scenario in real-live uitgespeeld. De laatste twee dagen zijn voor evaluatie en rapportering. Deze bijna wetenschappelijke aanpak moet er voor zorgen dat er aan het eind van het jaar een eenheid staat die in een grote oefening kan laten zien dat het klaar is voor deze nieuwe manier van optreden. Dat optreden is dan ondersteund door goede data en up-to-date apparatuur van de fabrikant. Het grotere doel is om in 2022 een peloton nieuwe stijl te laten deelnemen aan de eFP-missie (enhanced Forward Presence) in Litouwen.
Zoals gezegd gaat het niet om de peppie spullen. Den Ouden: “Het gaat om het winnen van het gevecht, dominantie op het gevechtsveld. Met techniek iets van het personeel vervangen, zeker in gevaarlijke situaties. Risicovermindering voor de militairen, daar gaat het om.”
1 Comment
HDT Global Hunter WOLF demo - Dutch Defence Press
17 mei 2022 at 11:45[…] https://www.dutchdefencepress.com/ras-nu-werken-aan-de-toekomst/(2) […]