“Het is erg om getroffen te worden door een kogel. Maar het is nog erger te worden geraakt door een kogel die is afgevuurd door een vrouw. Dan ben je echt een sukkel.” Historica Els Kloek zei onlangs in een interview met een landelijke ochtendkrant dat dit een hoorbare mening is. Het artikel gaat in op de rol van vrouwen in het leger, of liever gezegd over twee ‘hot items’: hogere rangen en harde gevechtsfuncties. Tijd voor wat verschillende meningen, want de discussie loopt nog steeds.
Elitefuncties: De Nederlandse krijgsmacht bestaat voor 8% uit vrouwelijke militairen, in de VS ligt dat percentage zelfs op 20%. In bijvoorbeeld het Israëlische en Amerikaanse leger vechten vrouwen ook in de frontlinies. Hoewel je natuurlijk ook vaderlandse voorbeelden kunt vinden, is de echte frontlijnsoldaat volgens het artikel toch exclusief een man. Vrouwen zitten veel meer in logistieke functies. Overeenkomst is dat ‘hoge vrouwen’ ook in andere legers een uitzondering zijn. Jan van der Meulen, directeur van de Stichting Maatschappij en Krijgsmacht, ziet graag fors meer vrouwen bij de krijgsmacht. Maar in een keiharde frontliniefunctie ziet hij ze niet: “Aan elitefuncties, als Commando en Marinier, worden extreem hoge fysieke eisen gesteld. En om hun taak te vervullen en te overleven hebben ze een heel ver doorgevoerde kameraderie. Je kunt dus beredeneren, dat zo’n groep beter functioneert, als die niet gemengd is.”
‘Hoge vrouwen’: ‘Hoge vrouwen’ in spe vind je natuurlijk terug op de Militaire Academie, zegt Alexandra de Groot van Frontdesk AMOV KMA. Staatssecretaris Cees van der Knaap gaf laatst in de Nieuwsbrief van het Defensie Vrouwen Netwerk aan, dat op korte termijn de vrouwelijke instroom in de opleidingen moet worden vergroot tot 30%. Daarnaast zouden er meer rolmodellen op zichtbare, invloedrijke en hogere posities door vrouwen moeten worden vervuld en zou defensie ervoor moeten zorgen een ‘warm’ huis voor vrouwen te zijn. Bij mij rijst steeds weer de vraag waarom rond dit onderwerp nog steeds zoveel problemen zijn. Sommigen zijn er nog steeds niet gewend aan gewend dat vrouwen zogenaamde ‘mannendingen’ doen.’Toevallig’ kom ik dan allerlei verwante artikelen tegen. In september las ik in De Telegraaf een artikel over een conceptauto van Volvo. De ontwikkeling ervan gebeurde door een geheel vrouwelijk team. Doel: de droomauto voor de hoogopgeleide vrouw te creëren. Gevolg: een gat in de hoofdsteun voor de paardenstaart.”
Argumenten: Terug naar de KMA: een aantal cadetten met zwieberende paardenstaarten zijn aan het hardlopen. Naar welke toekomst rennen zij? Alexandra de Groot: “Er zijn talloze argumenten waarom vrouwen een hogere positie juist niét zouden kunnen vervullen, maar nooit talloze argumenten waarom dit juist wél zou kunnen! Ik hoop van harte dat tenminste één van deze hardloopsters de Hogere KrijgsmachtSchool gaat halen. Dat zij als eerste vrouwelijke bevelhebber na werktijd wordt opgehaald door één van haar chauffeurs en haar paardenstaart door de Volvo-hoofdsteun gooit.”
Zijn er rauwe gevechtsfuncties voor nodig om zo ver te komen of kan het ook zonder? De discussie loopt.
Leave a Reply