Operators van het Korps Commandotroepen en Pathfinders van 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht zijn voor het eerst vanuit het nieuwste type Chinook–transporthelikopter afgedaald. Dit gebeurde door middel van de zogenoemde fastrope techniek. Dit is een speciaal touw en wordt vooral gebruikt bij operaties als het toestel niet niet op of in de directe nabijheid van het doel kan landen. De training vond op woensdag 11 december plaats op de thuisbasis van het Defensie Helikopter Commando, Vliegbasis Gilze-Rijen.
Het was niet alleen de eerste keer dat de specialisten uit het nieuwe type Foxtrot neerdaalden, maar ook voor het eerst dat zij hiervoor überhaupt een Chinook gebruikten. Dit type helikopter was vanwege zijn beperktere uitrusting niet de eerste keus voor speciale operaties.
 Met de komst van de modernste versie, de CH-47F (NL), heeft de KLu wel een werkpaard in huis gehaald dat aan alle eisen voldoet. De nieuwe aanwinst is opgewassen tegen de Multi-role, Multi-mission operaties die Special Forces overal ter wereld wil kunnen uitvoeren. Al met al kun je met recht hier spreken van een nieuwe generatie transporthelikopters die zeer geschikt om interventies mee uit te voeren. Het Defensie Helikopter Commando beschikt over een vloot van in totaal 17 Chinooks. 11 daarvan zijn van het type Delta en 6 van het type Foxtrot.
‘Fastropen’ is een techniek die iedere operator moet beheersen. Bij het Fastrope principe dalen ze in paren vanaf maximaal 30 meter hoogte af met behulp van een polsdik touw, waarbij slechts de handen en voeten als rem kunnen worden gebruikt. Op Gilze-Rijen lieten de militairen zien dat zij ook met de nieuwkomer geen enkel probleem hadden. Zodra het toestel zo’n 10 meter boven de grond zweefde, daalden de mannen via het touw rap naar beneden. Korporaal Frenk: “De truc is om snel achter elkaar de machine te verlaten. Tijdens het stilhangen is een heli heel kwetsbaar.â€
De modernste versie beschikt in totaal over vijf fastrope- en/of abseilposities. Drie daarvan bevinden zich achter in het toestel in het plafond van de cabine bevestigde balken. De vierde is boven het luik in het midden van de cabinevloer gepositioneerd. Voor een vijfde persoon kan een touw bevestigd worden bij de external hoist, ofwel lierinstallatie boven de deur rechtsvoor in de romp.
Behalve 5 posities voor de fastrope kan de nieuwe Chinook indien nodig nog beter van zich afbijten. Net als de Delta kan de Foxtrot worden bewapend met drie machinegeweren. Maar behalve de al in gebruik zijnde FN MAG 7,62 mm kunnen dit nu ook de nieuw aangeschafte FN M3M .50 kaliber (12,7 mm) zware machinegeweren zijn. Ook is het toestel uitermate goed in staat zijn eigen hachje te beschermen. Bijvoorbeeld tegen raketten. Hiervoor is het toestel uitgerust met de Chinook Aircraft Survivability Equipment (CHASE). De belangrijkste componenten van dit geïntegreerde systeem zijn de tien sensoren die rondom zijn gemonteerd in de CHASE-pods. Deze zijn aan weerzijden achter aan de romp gemonteerd.
Om nog veiliger te vliegen, is een digitaal automatisch vliegsysteem aan boord, het Digital Automatic Flight Control System (DAFCS). Dit automatisch vliegsysteem biedt vooral uitkomst wanneer het uiterste van zowel de bemanning als het toestel gevraagd wordt bij Brown-out- of White-out-landingen in zanderige, stoffige, besneeuwde of andere lastige omstandigheden. Tevens beschikt de bemanning over apparatuur voor operaties bij duisternis. Zo is er onder meer onder de neus een camerabol gemonteerd die is volgestouwd met de nieuwste generatie elektro-optische-, warmtebeeld-, helderheidsversterkende- en infrarood sensoren. Een Extended Range Fuel System (ERFS) maakt ook onderdeel uit van de zogenoemde aangeschafte SF-kits. Deze in de cabine geïnstalleerde extra brandstoftanks vergroten de footprint van de heli aanzienlijk. De laatste CH-47F (NL) Chinook werd begin oktober afgeleverd.
Leave a Reply