Op woensdag 13 februari 2013 vond op de Oranjekazerne te Schaarsbergen een bijzonder appél plaats ter gelegenheid van de commando-aanvaarding door kapitein Marcel Krul over de Bravo/Stiercompagnie van 11 Infanteriebataljon (Air Assault) Garderegiment Grenadiers en Jagers. Tijdens een ingetogen ceremonie – die voor het front van de compagnie, erestieren en enkele genodigden plaatsvond – nam hij daarbij op symbolische wijze de commandantenstok over van eerste-luitenant Roel van Esch.
De Bravo/Stiercompagnie is een van de twee ‘Jager’ compagnieën en maakt naast de Alfa/Koningscompagnie, de Charlie/Tijgercompagnie en de Zware wapens/Wolfcompagnie deel uit van 11 Infanteriebataljon (Air Assault) Garderegiment Grenadiers en Jagers. Als teken van DURF, WENDBAARHEID en STOOTKRACHT staat de stier ‘Kareltje’ symbool voor de compagnie.
Luitenant Van Esch, die vanaf 6 september 2012 als waarnemend commandant de scepter zwaaide over de ‘Stieren’, blikte voor de stokoverdracht kort terug op een intensieve, leuke en vooral leerzame periode. Hoe vaak krijg je nou immers de gelegenheid om als luitenant te fungeren als compagniescommandant en dus zoveel uit je functie te halen? In zijn toespraak sprak hij ook over de hoge werkdruk vanwege de overvolle agenda. Hij roemde daarbij het personeel van hoog tot laag dat ontzettend veel extra werk heeft verzet voor hun flexibiliteit en vooral teamspirit. Dankzij hun oneindige inzet en enthousiasme was in deze min of meer moeilijke periode uiteindelijk alles mogelijk. Hij kijkt dan ook met trots terug op zijn periode als waarnemend commandant van de Bravo/Stiercompagnie. Hij doet nu een stapje terug en neemt zijn plaats weer in als plaatsvervangend commandant, ofwel ‘second’, van de compagnie.
De ceremoniële stokoverdracht was overigens niet de enigste reden die dit appél zo bijzonder maakte. Iedereen vroeg zich namelijk al af waarom de commandant van 11 Luchtmobiele Brigade (Air Assault) ‘7 December’, brigadegeneraal Nico Geerts, stond ingetreden naast commandant 11 Infbat, luitenant-kolonel Cas Schreurs en zijn bataljonsadjudant Leo van de Berg. Met een extra rode baret in handen beantwoordde de generaal direct na de stokoverdracht de vraag waarom hij bij deze ceremonie aanwezig is.
Hij heeft namelijk besloten om – voor de duur hij het bevel voert over de Stiercompagnie – aan kapitein Krul het draagrecht van de rode baret te verlenen. Voor kapitein Krul kwam de uitreiking van deze maroon-roodgekleurde baret als een volslagen verassing. Voornamelijk omdat hij niet eerst de VAKOL, ofwel de Voortgezette Algemeen Kader Opleiding Luchtmobiel, succesvol heeft doorlopen die leidt tot het draagrecht van de rode baret. Hij zegt zich toch een beetje ongemakkelijk te voelen met de ontvangst van de rode baret, deze moet ook in zijn ogen écht verdiend worden. Als gerechtigd drager van de groene commandobaret weet hij immers als geen ander de achterliggende diepere betekenis daarvan. Ondanks dat generaal Geerts dit gegeven in zijn toespraak dik onderstreept is hij desalniettemin toch van mening dat hij door het tijdelijk draagrecht te verlenen aan kapitein Krul deze rode baret niet zo maar weggeeft. Want pas na intens overleg met kolonel Jan Swillens, commandant Korps Commandotroepen (KCT) en overste Schreurs als commandant 11 Infbat, waarbij de competenties en de CV van kapitein Krul minutieus tegen het licht is gehouden, is hij tot dit besluit gekomen. De vraag of in de toekomst iedereen die afkomstig is van het KCT zijn groene baret automatisch voor een rode baret kan omwisselen beantwoordde de generaal kort en glashelder: “NOG NIET, MISSCHIEN!”
De CV van de veelvuldig gedecoreerde Kapitein Krul liegt er niet om. Hij heeft diverse operationele functies vervuld voordat hij bij de Stiercompagnie het commando op zich neemt. De meeste daarvan heeft hij vervuld als operator en ploegcommandant bij het KCT. Met dit keurkorps van de KL is hij het afgelopen decennia zes maal op uitzending geweest en operationeel ingezet. Ook heeft hij tussendoor buiten het KCT ervaring en kennis opgedaan bij 42 Pantserinfanteriebataljon ‘Limburgse Jagers’. Met deze club is hij tweemaal op uitzending geweest. Als pelotonscommandant is hij in de Afghaanse provincie Uruzgan met deze gemechaniseerde infanterie-eenheid dikwijls de poort uit geweest. Onder andere als zogenoemd ‘spitspeloton’ in de Slag om Chora in 2007. Daarna keerde hij als hoofd van het bureau Selectie en Werving terug bij het KCT. Een lijn die hij doorzette naar zijn vorige functie als compagniescommandant bij School Luchtmobiel. Mede door zijn brede kennis en ervaring zijn de kennismakingsdagen luchtmobiel momenteel zo succesvol. Hij weet dan ook als geen ander waar je aan moet voldoen om zowel de groene als de rode baret te verdienen.
De kersverse compagniescommandant Marcel Krul dankte in zijn openingstoespraak brigadegeneraal Geerts en luitenant-kolonel Schreurs voor hun vertrouwen en noemde de Stiercompagnie één van de mooiste eenheden van de Landmacht, die naast een zwaar jaar ook een mooi jaar tegemoet gaat. “Ik zal me daar voor de volle honderd procent voor inzetten en verwacht van u hetzelfde,” sprak hij. “Voor u staat een dolgelukkige en trotse commandant. Ik had nooit gedacht na ploegcommandant bij het KCT, pelotonscommandant bij de pantserinfanterie ooit de kans te krijgen compagniescommandant te worden bij een luchtmobiele infanteriecompagnie. En dan ook nog bij de Stiercompagnie van het 11de, de eenheid waar ik de afgelopen jaren veel en goed contact mee heb gehad. Ik sta dan ook te trappelen om voorwaarts te gaan.”
Hij liet door zijn Compagnies Sergeant-Majoor, SMI Bas Smit, zijn toespraak eindigen met de compagniesyell “Allez Chasse!”, ofwel in Nederlands “ga jagen!” of “vooruit met de jacht!’ Zijn yell wordt door heel de compagnie telkens luidkeels beantwoord.
Voor 2013 heeft de Stiercompagnie een uitdagend programma op de rol staan. Het begint in week 12 en 13 al met een niveau-5 bataljonsoefening, ‘Ceberus Guard’ genaamd. Na een korte pauze wordt deze gevolgd door een vier weken durende oefening op Fort Hood in de Amerikaanse staat Texas. Daarna is de Stiercompagnie in de tweede helft van 2013 aan de beurt voor een vier maanden durende uitzending naar de West. Vanaf Curaçao zullen ze daarbij de Commandant der Zeemacht in het Caribische Gebied ondersteunen bij de territoriale verdediging van het Koninkrijk, handhaving van de internationale rechtsorde, tot het verlenen van bijstand aan lokale autoriteiten.
Aansluitend aan de commando-overdracht vond een korte receptie plaats met de genodigden in de ‘De Hartsvanger’. Daar kon men onder het genot van een hapje en een drankje de nieuwe commandant van de Bravo/Stiercompagnie feliciteren.
3 Comments
m
18 februari 2013 at 21:43Mooi!! , weet iemand toevallig of er bij het 11e een voorwerk traject is om bij het kct te komen zo iets heb ik gehoord .
[email protected]
Wisseling van de wacht bij de Stiercompagnie | Algemene Vereniging van Reserve Militairen
22 februari 2013 at 20:14[…] via Dutch Defence Press » Wisseling van de wacht bij de Stiercompagnie. Delen:Vind ik leuk:Like Laden… Dit bericht werd geplaatst in 11 Infanteriebataljon (Air Assault) Garde Grenadiers en Jagers en getagged 11 Infanteriebataljon (Air Assault) Garde Grenadiers en Jagers, Bravo/Stiercompagnie, commando-aanvaarding, Oranjekazerne te Schaarsbergen door Kpl.1(b.d.)D.H.D. Verheule . Bookmark de permalink . […]
P.P. de Waal
30 november 2016 at 09:12Is adjudant van den Berg nog bij 11 Luchtmobiel? Ik heb hem als dienstplichtig soldaat bij C-Cie, 43 Painfbat in Assen (Lichting ’88-4) meegemaakt. Wat een kerel. Hij maakte ons steevast wakker met de onvergetelijke woorden: “Goedemorgen goddelijke hemellichamen van het derde peloton, er is weer een nieuwe dag in jullie zinloze bestaan aangebroken. Kom uit je zerk.” Dat was pas wakker worden met een brede grijns op je gezicht. Een ongelofelijke bikkel met het hart op de goede plaats en veel humor.
Ik zou graag weten hoe het (toenmalig PS) Leo van de Berg sindsdien is vergaan. Ik zou het gaaf vinden om in cotact met hem te komen.
Met vriendelijke groet,
Peter Paul de Waal, Meppel