Ondanks dat de foto aan begin van dit artikel weliswaar voor de oplettende onder ons anders doet vermoeden, zijn ze aan de Algemene Militaire opleiding Luchtmobiel (AMOL) begonnen met 7 man en eindigen ze ook met 7 man! Hoewel er hier en daar wat fysieke ongemakken waren in de club van mijn 7 man, hebben ze allemaal zonder noemenswaardige kleerscheuren de eindstreep gehaald.
Tijdens de eindoefening, die voor enkele groepen begon met een nachtelijke heli pick-up, mocht lichting 12-08 in een week tijd nog even alles uit de kast halen om te laten zien wat ze in 16 weken tijd hebben geleerd. Alles wat in de voorgaande 17 weken is aangeleerd werd nog even ‘dunnetje’ overgedaan. Alhoewel, ‘dunnetjes’ dekt de lading niet. Op verschillende momenten werd er flink wat van de mannen (en één vrouw) gevraagd. Dat was dan ook goed aan ze te zien toen de ploegen op de laatste meters van de eindmars een voor een het terrein van de schietbaan op de Arnhemse Heide arriveerden.
Deze lichting is het resultaat van de zogenoemde Kennismakingsdagen Luchtmobiel en de verwachtingen waren wat dat betreft hoog gespannen. Je kon wel aan de club zien dat ze fit waren, en belangrijker, enorm gemotiveerd om de eindstreep te halen. De cijfers liegen er dan ook niet om, 71% van de totale opkomst in augustus haalt de eindstreep en ontvangt daarmee de rode baret.
Tijdens de gehele opleiding, die verkort is naar 17 weken, zijn er uiteraard uitvallers. Medisch dan wel op eigen verzoek, omdat het tóch niet is wat ze ervan verwacht hebben. Maar de grote uitval omdat er een verkeerd beeld van de werkelijkheid is, is uitgebleven. Dát resultaat kan de bedenker van de kennismakingsdagen in ieder geval in zijn zak stoppen.
Nu moeten ze zich gaan waarmaken in de parate compagnieën en daar staan ze op achterstand ten opzichte van de rest. Logisch natuurlijk, maar wordt de achterstand nu groter naarmate de opleiding korter is geworden? Iedere rode baret dragende militair heeft de AMOL gedaan en elke rode baret dragende militair vindt natuurlijk dat zijn opleiding de enige is die een rode baret waardig is. Zo gaat dat. Als deze mannen in de compagnie komen, moeten ze nog veel leren. Stand leerlingen-compagnie : 0-1. Hoe gaan de ervaren militairen om met het feit dat de meest recente opleiding ‘slechts’ 17 weken is. Wordt de stand dan leerlingen-compagnie: 0-2 ? Ofwel, moeten de leerlingen onevenredig hard werken om op een gelijk spel te komen? De ervaring zal het leren. Gezien de ontwikkelingen van de afgelopen 17 weken, heb ik er het volste vertrouwen in dat ze ook deze hindernis nemen en als volwaardig lid van de compagnie, peloton, groep zullen groeien
In de laatste week ligt de lat nog steeds hoog. Er worden gespierde afstanden afgelegd en de diverse waterhindernissen worden genomen. Ook diverse beklimmingen staan op het programma en ja, ook de zo ‘gevreesde’ sportinstructeurs verschijnen ten tonele. De ervaring heeft geleerd dat als er een sportinstructeur verschijnt, het geen gezellig keuveluurtje gaat worden maar dat er wat serieuze inspanning van je gevraagd gaat worden.
Op donderdagavond vindt de, inmiddels traditionele, ceremonie bij de Airborne begraafplaats in Oosterbeek plaats. Een indrukwekkend moment voor een ieder die erbij is. Verspreid, maar keurig in een diagonaal, staan militairen met fakkels en verlichten de begraafplaats op een bijzondere manier. De Aalmoezenier houdt een korte rede en er wordt een minuut stilte gehouden voor de gevallenen. Nadrukkelijk worden de namen van de militairen van de 11 Luchtmobiele Brigade opgenoemd die het leven in Afghanistan hebben gelaten. Als je al geen kippenvel van de kou had, kreeg je dat nu wel. Het geheel werd afgesloten met een kranslegging bij het monument en het blazen van ‘The Last Post’.
De laatste kilometers wachten op de club. De laatste 25 kilometer tot aan de rode baret. Het bleek geen hele hoge hindernis te zijn maar wel een hindernis die serieus genomen moest worden.
Dan eindelijk, na een uurtje rust, is het zover. Op naar de poort om daar met een strak gezicht en begeleid door het daverende applaus van ouders, vriendinnen, vrienden en natuurlijk alle aangetreden collega’s binnen te lopen. De rugzak mag af en de ceremonie kan beginnen. Over enkele minuten ontvangen zij de rode baret. Een baret om trots op te zijn en die met trots en waardigheid te dragen.
Mannen, enorm veel succes in jullie loopbaan bij de enige 11 Luchtmobiele Brigade !
8 Comments
7 – 0 = 7 | Algemene Vereniging van Reserve Militairen
8 december 2012 at 15:24[…] via Dutch Defence Press » 7 – 0 = 7. Delen:Vind ik leuk:LikeWees de eerste die dit leuk vindt. Dit bericht werd geplaatst in 11 Luchtmobiele Brigade, School Luchtmobiel en getagged 11 Luchtmobiele Brigade, Algemene Militaire opleiding Luchtmobiel (AMOL), eindoefening door Kpl.1(b.d.)D.H.D. Verheule . Bookmark de permalink . […]
Bob
11 december 2012 at 12:41Goed artikel, want er wordt inderdaad een “probleem” geschetst.
Normaal gesproken heb je inderdaad, zo heb ik zelf ervaren, een flinke achterstand op de ervaren jongens, met name zij die al op uitzending zijn geweest.
Het lijkt dan ook wel alsof je pas door de “echte oude poep” wordt geaccepteerd als je terug bent van uitzending, en dus al eventjes meedraait in het parate leven.
Het verhaal dat de opleiding steeds soepeler wordt doet dan ook vurig de rondes in de verschillende compagnieën. Helemaal nu de opleiding nog ‘maar’ 17 weken is, zullen die verhalen flink duidelijk worden gemaakt richting de “verse” luchtmobielers.
Maar ondanks het feit dat voorheen iedereen inderdaad zei dat zijn eigen opleiding het zwaarste was kan het nu ook daadwerkelijk onderbouwd worden met bewijs. Namelijk de verkorte opleidingsduur.
Want ook al stop je de activiteiten van 24 weken in 17 weken, het feit dat je 24 weken volledig geleefd wordt is namelijk een mentale slachtpartij die zijn tol eist, getuige het feit dat mensen ook na 17 weken nog zeggen: “Het is genoeg geweest, ik zie het niet meer zitten, ik stop.” De duur van de opleiding breekt mensen op, die factor neem je nu wel degelijk weg. En dat is een factor die je met geen enkele activiteit in ‘slechts’ 17 weken gerealiseerd krijgt.
Ik wens de nieuwe jongens veel succes, want ik gun het ze van harte. Maar ik denk eerder aan een stand van: nieuwe jongens – compagnie 0-5
Ctop
13 december 2012 at 20:53Deze lichting is erg gematst.
Minder kilometers, minder gewicht.
Dinsdagavond pas de echte start do avond al de eindmars.
Helaas mag er niet meer verwacht worden.
Dit probleem is er ook bij de marns, het is een mentaliteitsprobleem.
Ik ben op de hoogte van de opleiding, en het programma.
Dit zijn feiten.
Toch, succes voor de mannen dit is niet hun schuld
CC B-Instr School LMB
9 januari 2013 at 11:35De grote winst van de Kennismakingsdagen(KMD) is inderdaad het lage verloop in vooral de eerste 9 weken zoals we die kennen in de 23-weekse opleiding. Door de KMD zijn de mentale/ fysieke en cognitieve selectie-eisen verhoogd, hebben de deelnemers al een 3-daagse Mentex achter de rug en zijn ze instaat een wel overwogen keus te maken voor LMB
In de oude opleiding had je inderdaad ook een hoog uitval in de laatste weken, dan kun je zeker zeggen dat de duur van de opleiding de leerlingen opbreekt. Maar dat was vooral op fysiek vlak door allerlei blessures, zoals overbelastingen. De aantallen die uitvielen op mentaal vlak in die eindfase zijn bijna te verwaarlozen.
De opleiding is helaas door de bezuinigingen verkort, echter de vent/ vrouw die de opleiding haalt is nog steeds uit het juiste hout gesneden. Het verder militair belastbaar maken (o.a. rugzak-fit) dient nu plaats te vinden binnen de parate eenheid, ook al weten we dat daar vaak ook niet de tijd of ruimte is.
C B-Instrcie School Luchtmobiel
bone
21 juni 2013 at 18:45Nou de opleiding van de lmb tegenwoordig is meer een resort. K ken een gozer die heeft de veva gedaan en die doet geen flikker. De burger lichting is ietse zwaarder.
maar alsnog is de opleiding niet meer wat het was.
de opleiding (4 -5 jaar geleden) is veel zwaarder dan de opleiding van nu tegenwoordig.
In pricipe nu als je conditieel en gezonde jongeman bent kan je de opleiding makkelijk halen.
behalve de vakol blijkt super zwaar te zijn.
henk the tank
30 september 2013 at 16:21dan stelde mijn opleiding helemaal niks voor in ’93.
6 weken algemene opleiding
3 weken tentenkamp
1 week heli opleiding
1 week eindoefening uitreiking rode sjaal, jaja…
3 weken functieopleiding Dragon schutter
pas na 5 maanden paraat te hebben gedraaid kreeg ik mijn baret
van brigade generaal brinkman om vervolgens deze 2 maanden later
te ruilen voor een blauwe te dragen op de opbservatiepost quebec en romeo in srebrenica.
Helaasbaas
31 oktober 2013 at 23:42Helaas zie ik dit bij de mariniers opleiding ook. Mannen die de baret jaren geleden niet hadden kunnen halen ( net als bij luchtmobiel ) doen dit nu wel. Opgelegt door commandanten zuchtend onder veelal carriere dwang, mooie praatjes en verwijzingen. Feit: eisen worden soepeler. Tijden kleuren grijs. Gesleept door anderen, minder kilo’s … Het is een feit. De staf met hun vaak eenmalige verleden prestatie legt de opdracht en wij voeren uit.
(Ook (oud)c-bcie lumbl weet uit ervaring kct dit, maar moet door. Overigens koos hij zelf voor het niet halen van de rode baret jammer.. )
henk the tank
3 november 2013 at 13:20of het nu 23 weken is of 17 weken, of de rugzak nu 50 kilo was in ’92/’93 of 25 kilo hedendaags, uiteindelijk betaalt de individuele man/vrouw de prijs tijdens de uitzending.
het cognitiefe vermogen van de persoon speelt ook mee, tevens het nest waar de persoon uit voort komt, dus is het misschien wel de spier tussen de oren die het niveau bepaalt.
opofferingsgezindheid speelt de grootste rol.