Getafe, 17 april 2020 – persbericht | automatisch vertaald
Waar Boeing nog grote problemen heeft met het videosysteem voor het tanken in de lucht, doet Airbus het al zonder menselijke bediening.
Airbus heeft de allereerste volledig automatische air-to-air refueling (A3R) operatie met een gieksysteem gerealiseerd. Bij de vluchttestcampagne, die eerder in het jaar over de Atlantische Oceaan werd uitgevoerd, was een Airbus-tankvliegtuig met de Airbus A3R-oplossing betrokken, waarbij een F-16-jachtvliegtuig van de Portugese luchtmacht als ontvanger fungeerde.
Deze mijlpaal maakt deel uit van de industrialisatiefase van A3R-systemen voorafgaand aan de implementatie ervan in de ontwikkeling van de A330 MRTT-tanker.
De campagne behaalde in totaal 45 testuren voor de vlucht en 120 droge contacten met het A3R-systeem, die het hele bereik van het bijtanken van vliegtuigen bestreken, aangezien de F-16 en MRTT de volwassenheid en mogelijkheden van de ontwikkeling in dit stadium consolideren. De certificeringsfase begint in 2021.
Didier Plantecoste, Airbus Head of Tanker and Derivatives Programmes, zei: “Het behalen van deze belangrijke mijlpaal voor het A3R-programma benadrukt de ontwikkeling van de A330 MRTT met uitstekende capaciteiten en bevestigt nogmaals dat onze tanker de wereld is. referentie voor huidige en toekomstige tankbeurten. Onze speciale dank gaat uit naar de Portugese luchtmacht voor hun voortdurende steun en hulp bij deze cruciale ontwikkeling ”.
Het A3R-systeem vereist geen extra apparatuur in het ontvangende vliegtuig en is bedoeld om de werklast van de Air Refuelling Operator (ARO) te verminderen, de veiligheid te verbeteren en de overdracht van lucht naar lucht in operationele omstandigheden te optimaliseren, waardoor de superioriteit van de lucht wordt gemaximaliseerd. Het doel van het A3R-systeem is het ontwikkelen van technologieën die volledig autonome capaciteiten zullen bereiken.
Zodra het systeem is geactiveerd door de ARO, vliegt de A3R automatisch de giek en houdt de uitlijning tussen de giekpunt en de ontvangerhouder met een nauwkeurigheid van een paar centimeter. De juiste uitlijning en de stabiliteit van de ontvanger worden in realtime gecontroleerd om een veilige afstand tussen de giek en de ontvanger te behouden. En ook om het optimale moment te bepalen om de telescopische straal uit te schuiven om de verbinding met de ontvanger te bereiken. Op dit punt wordt de brandstofoverdracht geïnitieerd om het ontvangende vliegtuig te vullen. Zodra dit is voltooid en de verbinding wordt opgedragen, wordt de giek van de ontvanger verwijderd door de telescopische straal in te trekken en de giek weg te vliegen om een veilige scheidingsafstand te bewaren. Tijdens dit proces bewaakt de ARO eenvoudig de werking.
Leave a Reply